150 godina od rođenja Branislava Nušića

Na današnji dan navršava se 150 godina od rođenja jednog od najvećih srpskih komediografa Branislava Nušića (1864-1938).

Kultura

Izvor: Izvor: Tanjug, B92

Ponedeljak, 20.10.2014.

12:28

Default images

Nušić se rodio kao Alkibijad Nuša u pravoslavnoj cincarskoj porodici Ljubice i Dorđa Nuša, u Beogradu, 20. oktobra (6. novembra) 1864. godine.

Sa navršenih 18 godina je promenio ime i prezime u Branislav Nušić. Nakon završene gimnazije, studirao je pravo i diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Iako je učestvovao u srpsko-bugarskom ratu 1885. godine, u pesmi "Dva raba" je, kako su ocenili cenzura i sud, ismejao kralja Milana i njegovu ulogu u tom ratu, i pesnik je zaradio dve godine robije.

Posle toga je, ipak, dobio državnu službu u konzularnom predstavništvu u Bitolju, a potom u Prištini. Iz prištinskog iskustva nastala su potresna "Pisma konzula".

Od 1900. je radio u Ministarstvu prosvete Srbije a potom je dramaturg Narodnog pozorišta u Beogradu i upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
Gospoða ministarka, Narodno pozorište u Beogradu (www.narodnopozoriste.co.rs)
Prvu komediju "Narodni poslanik" napisao je 1883, kao devetnaestogodišnjak, a ona je prvi put igrana desetak godina kasnije. Još teže se probijalo "Sumnjivo lice", na prvo izvođenje te komedije se čekalo 25 godine.

Napisao je oko 100 dramskih dela, uglavnom komedija. Najpoznatije su: “Ožalošćena porodica”, “Gospođa ministarka”, “Svet”, “Narodni poslanik”, “Sumnjivo lice” i druge.

Nušić je u vreme Prvog svetskog rata rukovodio pozorištem u Skoplju u dva navrata, 1915. i nakon proboja Solunskog fronta, 1918. godine.

Posle rata bio je upravnik Narodnog pozorišta u Sarajevu, a po povratku u Beograd izabran je za dopisnog a od 1933. za redovnog člana Srpske kraljevske akademije.
Pokojnik, Jugoslovensko dramsko pozorište u Beogradu (www.jdp.rs)
Autor je i nekoliko drama, među kojima: “Kirije”, “Tako je moralo biti”, “Pučine”, kao i romana “Hajduci”, “Autobiografija”.

Nušić ima spomenik u Beogradu, blizu Narodnog pozorišta, a njegovo ime nosi ulica koja spaja Terazije i Dečansku ulicu.

Ima i ulicu u Smederevu, gradu u kojem je živeo u detinjstvu, a njegovo ime nose i ulice u Novom Sadu, Kragujevcu, Subotici, Obrenovcu, Soko Banji, Banji Koviljači, Ivanjici.

Nušićevo ime nosi ulica u Sarajevu i Tuzli (Federacija BiH), u Prijedoru (Republika Srpska)...u Borovu i Mirkovcima (Hrvatska) i drugim mestima širom bivše Jugoslavije.

NBS predstavlja digitalizovana Nušićeva dela

U čast jubilarnog 150. rođendana Nušića, Narodna biblioteka digitalizovala je najznačajnija ostvarenja ovog istaknutog komediografa.

Digitalna izdanja dvadeset pet Nušićevih dela iz edicije Gece Kona, nalaze se u okviru zbirke „Digitalna Narodna biblioteka Srbije“.

Četiri naslova imaju i mogućnost pretraživanja teksta, dok je u pripremi i opcija za pretvaranje teksta u audio snimak kako bi Nušićeva dela, po prvi put u celosti, bila dostupna slepim i slabovidim osobama.

Ovime Narodna biblioteka Srbije svim zainteresovanim čitaocima i ljubiteljima Nušićevog dela omogućava nesmetani i potpuni pristup stvaralaštvu najvećeg srpskog i jednog od najznačajnijih evropskih komediografa.

Digitalna Narodna biblioteka Srbije, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, izgrađena je u skladu sa principima otvorenog pristupa znanju i informacijama. Digitalizovanoj građi iz kolekcija Narodne biblioteke Srbije, koja predstavlja javno nacionalno dobro, možete pristupiti OVDE, dok su Nušićeva dela postavljena na OVOM LINKU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: