NP: "Knjiga druga" na 150. godišnjicu Nušićevog rođenja

Predstava "Knjiga druga" po drami Branislava Nušića, u režiji Anđelke Nikolić, biće premijerno izvedena u Narodnom pozorištu u Beogradu 20. oktobra, tačno na 150. godišnjicu rođenja velikog srpskog autora, najavio je danas v.d. upravnika NP Dejan Savić.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 17.10.2014.

18:21

Default images

To će biti centralni događaj revije "Nušiću u čast", u okviru koje celog ovog meseca ansambli NP i gostujućih pozorišta iz Srbije izvode Nušićeve komade na sceni nacionalnog teatra.

Savić je primetio da je izbor "Knjige druge" izazvao nedoumice u stručnoj javnosti, jer je to malo izvođen tekst, ali je podsetio da NP već ima Nušićeve slavne komedije na repertoaru velike scene, te je traženo nešto i za malu scenu "Raša Plaović".

Upravo to što ovaj komad nije poznat i što nije komedija bio je umetnički izazov, za koji je rediteljka imala pravu ideju, hrabrost i upornost da je sprovede, istakao je Savić na konferenciji za novinare.

V.d. direktora Drame Željko Hubač ocenio je da je ovaj projekat važna tačka u tumačenju Nušića sa pozorišnog i estetičkog stanovišta, jer su retki primeri promišljanja ovog autora kao dramskog pisca, poput njegove "Pučine" koju je davno u JDP-u režirao Dejan Mijač. Naša predstava je svojevrsni spoj pozorišne arheologije i savremenog izraza, to je studiozno proučavanje klasika na inventivan scenski način, najavio je Hubač.

Uloge igraju Nela Mihailović, Zlatija Ocokoljić, Marija Bergam, Dušan Matejić, Srđan Karanović, Gojko Baletić, Bojan Krivokapić, Andreja Maričić, Danijela Ugrenović i Predrag Miletić.

Stil međuratne epohe oživeli su scenograf Vesna Popović, kostimograf Olga Mrđenović i kompozitor Draško Adžić.

Rediteljka je izjavila da rad na komadu tako značajnog pisca, a koji nije poznat, ima i edukativni karakter, te je nastojala da ne pravi velike intervencije, nego da publici zaista predstavi Nušićev tekst, istražujući njegove motive i namere sa ovom dramom. Prema njenim rečima, Nušić tu nastupa kao patrijarhalni pisac, branilac moralnih vrednosti, a ne kao komediograf na temu našeg mentaliteta.

Komad je napisao 1927. godine, kada se i dešava radnja, a u fokusu su slavna glumica i razočarani obožavalac, dok su teme moć i položaj žene, umetnosti, pitanja slobode, nasilja, prijateljstva... " To je period koji se danas romantizuje, ali u stvarnosti nije bilo tako. Na sceni je sve lepo, ali i trulo, jer se iza uglađenosti "kuva" dolazak nacizma koji niko ne sprečava", dodala je rediteljka.

Krivokapić, koji igra dramskog pisca, rekao je da ovaj komad daje presek jednog intelektualnog kruga u kojem sve deluje glamurozno, ali ispod ima dosta blata, dok su likovi, vođeni sitnim ličnim ambicijama, spremni da gaze sve i svakoga oko sebe, što ovoj drami daje, nažalost, večnu aktuelnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: