Dušan Kovačević: Pišem novi (naučnofantastični) komad

"Pišem naučnofantastični komad, kakvog do sada kod nas nije bilo", otkriva Dušan Kovačević za „Novosti“

Kultura

Izvor: Izvor: Novosti Autor: V. V. S.

Petak, 10.10.2014.

09:15

Default images

Dok se tokijski Breht teatar uveliko priprema da sledećeg meseca premijerno izvede „Balkanskog špijuna“ Dušana Kovačevića, a njegov „Profesionalac“ živi već tri meseca u Jerusalimu - naš pisac priprema novo delo, pišu Novosti.

- Pišem naučnofantastični komad, kakvog do sada kod nas nije bilo - otkriva Kovačević. - Priča se odvija na jednoj planini u Srbiji i u njoj će biti reči o tome kako mi iz perspektive nebeskog prostora izgledamo kao civilizacija mrava...

Na pitanje u kojoj je fazi ovo delo, pisac odgovara:

- U fazi da odustanem, ako mi ne krene!

Da domaća pozorišna javnost ali i ona u inostranstvu, očekuju da nova drama dostigne slavu starih, potvrđuje više od sto premijernih Kovačevićevih postavki na scenama van granica naše zemlje! Između ostalog, ostalo je zabeleženo da je njegov komad „Sveti Georgije ubiva aždahu“ izveden u Grčkom nacionalnom teatru u Atini u februaru 1995, kao prvi odigran srpski komad u Grčkoj. „Profesionalac“ je postavljen u 33 inostrana pozorišta, pa i u prestižnom pariskom Teatru de la Vil u januaru 2004.

Komad „Lari Tompson - tragedija jedne mladosti“ izveden je 1998. na njujorškom festivalu i kao najbolja predstava prikazan je u zgradi UN . Ta drama je u januaru 2005. imala premijeru na Novom Zelandu, a „Profesionalac“ je u prevodu na katalonski bio premijerno izveden u aprilu 2005. godine, u Nacionalnom teatru u Barseloni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: