Poljska predstava "(A)polonija" večeras na Bitefu

Glavni program 48. Bitefa, koji je počeo sinoć u Domu omladine Beograda, nastavlja se večeras od 19 sati gostovanjem poljske predstave "(A)polonija".

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 21.09.2014.

09:13

Default images

Ansambl Novog teatra iz Varšave, u režiji Kžištofa Varlikovskog, nastupiće u hali III Beogradskog sajma.

Ova postavka internacionalne teatarske zvezde Varlikovskog predstavlja hod kroz 20. vek i traumatična mesta novije poljske, ali i evropske istorije, najavili su selektorka Bitefa Anja Suša i umetnički direktor Jovan Ćirilov.

"(A)polonia" je gigantski kolaž tekstova, slika, scenskih konvencija i tehnika, istorijskih pitanja i mitova. Meditacija nad smislom žrtve, kroz prizmu tri žene: Ifigenije, Alkestide i Apolonije Mahčinjske, Poljakinje koja je izgubila život pokušavajući da spase 25 poljskih Jevreja tokom Drugog svetskog rata.

Pitanje Holokausta reditelj razmatra kroz perspektive žrtve i počinitelja.

Predstava impresivnog scenskog mehanizma omogućava da se na ogromnim, kompleksnim projekcijama prati scenski događaj iz različitih vizura, insistirajući na krupnom planu i detalju, navodi se u katalogu Bitefa.
Foto: festival.bitef.rs
Posle predstave, koja traje četiri sata, biće održan razgovor autora sa publikom, takođe u hali III na Sajmu. Moderator je dramska autorka Milena Bogavac.

Istovremeno će u velikoj sali Doma omladine biti reprizirana hrvatska predstava "A gde je revolucija stoko?" u režiji Boruta Šeparovića i izvođenju trupe "Montažstroj" iz Zagreba, koja je otvorila glavni program.

Danas na festivalu počinje prateća manifestacija Bitef Polifonija. Otvaranje je u 13 sati u Ustanovi kulture "Parobrod" sa programom "U traganju za polifonom dramom i pozorištem".

Bitef Polifonija održava se 15. put. Pod sloganom "Na posao, moja misli!" do 29. septembra publiku očekuje niz alternativnih predstava, prezentacija, radionica, razgovora i okruglih stolova.

Glavni program Bitefa traje do 30. septembra. U konkurenciji za Gran pri "Mira Trailović" je 13 predstava iz Srbije, regiona i Evrope.

Počinje Bitef Polifonija

Bitef Polifonija, 15. po redu, deo pratećeg programa Bitef-a biće otvoren danas u Ustanovi kulture Parobrod.

U okviru manifestacije pod sloganom "Na posao, moja misli!" do 29. septembra biće održane predstave, prezentacije, radionice, razgovori i okrugli stolovi.

Nastavljajući da istražuje i promoviše, uz učešće gostiju iz regiona i Evrope, inovativno, participativno i angažovano pozorište mladih, kao i one koji otvaraju aktuelne teme, Polifonija podstiče promene i menja ustaljenu praksu, navodi se u saopštenju Parobroda.

Podstaknuta temama glavnog programa, ovogodišnja manifestacija tematizuje uspostavljanje sopstvenog kontinuiteta i postojanja sada i ovde, nastavlja traganje za polifonom dramom i pozorištem kao konceptom za budućnost i igra se kontrapunktiranjem kao postupkom usklađivanja i uzajamnog nadopunjavanja različitosti, oprečnosti, suprotstavljenosti...

Ali poziva i na delovanje i razmišljanje o snazi i moći pozorišta da pokrene emocije, kritičku misao, da osnaži, bude lekovito, odgovorno, da utiče na promene, učini svet boljim.

Sloganu ovogodišnjeg Bitefa "Prošlost je sadašnjost", Bitef Polifonija, kao i prethodnih godina, dodaje svoj slogan igrajući se Šekspirom i kontrapunktom koji je ponuđen, pozivajući na razmišljanje o smislu sopstvenog postojanju i pitanjima moći pozorišta da istražuje istine i otkriva znake delovanja za budućnost.

Programski realizator Bitef Polifonije je Centar za dramu u edukaciji i umetnosti CEDEUM (Nacionalni centar Međunarodne asocijacije za dramu/pozorište i obrazovanje IDEA), u koprodukciji sa Bitef Teatrom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: