Norveška nagrada za projekat Zlatka Pakovića

Projekat "Ibzenov 'Neprijatelj naroda' kao Brehtov poučni komad", reditelja, pisca i kolumniste Zlatka Pakovića, ovogodišnji je dobitnik Ibzenove stipendije koju dodeljuje norveška vlada.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 12.09.2014.

18:53

Default images

Foto: Medija centar Beograd

Projekat, u produkciji Centra za kulturnu dekontaminaciju, analizira stanje u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori sa ciljem da podstakne na ktitičku raspravu i akciju protiv hipokrizije "nove, moralno nezdrave politike i društvenih slojeva nastalih na ratovima i tranziciji", ističe se u obrazloženju žirija koji čine istaknute ličnosti iz sveta pozorišta.

Žiri je naveo da je posebno impresioniran "ambicijom stvaranja mosta između Ibzena i Brehta, i želje da se publika, posredsvom pozorišta, uključi u savremene političke i društvene probleme".

Ove godine je za Ibzenovu stipendiju konkurisalo 85 projekata iz 43 zemlje. Pored Pakovićeve predstave, izabrano je još dva projekta iz Brazila i Rumunije. Stipendija se dodeljuje u iznosu od 250 hiljada norveških kruna (oko 30.000 evra).

Svečanost uručenja nagrade, koja se dodeljuje od 2007, biće održana u Oslu u septembru, tokom Ibzenovog pozorišnog festivala.

Zlatko Paković najpoznatiji je po predstavi "Ubiti Zorana Đinđića". Objavio je dva romana "Soba za jedan krevet" (2002) i "Zajednički pepeo" (2008). Pored Ibzenove stipendije, norveška vlada dodeljuje i svestki uglednu Ibzenovu međunarodnu nagradu čiji je ovogodišnji dobitnik Peter Handke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: