Boribon i Anipani pobednik festivala pozorišta za decu

Dodelom nagrada za najbolje predstave i pojedince spuštena je zavesa na 21. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 26.09.2014.

22:23

Default images

Prema odluci žirija, kojim je predsedavao Boris Goldovski, Gran pri Festivala za najbolju predstavu u celini dodeljen je predstavi "Boribon i Anipani" u režiji Edine Elinger i izvođenju Budimpeštanskog pozorišta lutaka iz Mađarske.

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Kati Čato za režiju predstave "Lenka" i izvođenju Pozorišta lutaka Bjalistok iz Poljske.

Nagrada za najbolju scenografiju dodeljena je Marijeti Golomehovoj za scenografiju u predstavi "Dah", Dečijeg pozorišta Subotica.

Specijalna nagrada za konceptualni i najveći umetnički domet dodeljena je predstavi "Kurosolo III Hatenaši", u režiji Jojičija Nišimure i izvođenju Mijako Kurotani, Pozorišta "Žanr: Siva = groteska s egoističnim predmetima i podaničkim telima", Tokio, Japan.

Nagrada za najbolju originalnu muziku dodeljena je Hristu Hamlijevu za muziku u predstavi "Dah", Dečijeg pozorišta Subotica.

Nagrada za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka dodeljena je Robertu Smoliku za najbolje tehnološko rešenje lutaka u predstavi "Pekara Mišmaš", Mini teatara Ljubljana, Slovenija.

Specijalna nagrada žirija za otkrivanje i realizaciju novih tema u teatru za decu dodeljena je za predstavu "Ima li deda odela", u režiji Emilije Mrdaković, pozorištu mladih Novi Sad.

Pet ravnopravnih nagrada za glumačko odnosno animatorsko majstorstvo dodeljene su Jaceku Dojlidku za uloge u predstavi "Lenka" u izvođenju Pozorišta lutaka Bjalistok, Poljska, zatim Šri Vinodu Batu za uloge u "Marionetskoj predstavi iz Radžastana" Indija.

Ove nagrade takođe su dodeljene Violeti Tomić za uloge u predstavi "Pekara Mišmaš" Mini teatra Ljubljana, Slovenija; Peteru Berčenjiju za uloge u predstavi "Boribon i Anipani", budimpeštanskog pozorišta lutaka i Branku Iliću za ulogu u predstavi "Ružno pače" Gradskog pozorišta Podgorica, Crna Gora.

Nagrade je dodelio selektor i direktor Festivala Slobodan Marković, a tokom ceremonije zatvaranja nastupili su KUD Talentum i Novokuznjecki teatar lutaka "Skaz" iz Rusije.

Festival je počeo 21. septembra, a u takmičarskom programu prikazano je 15 najrelevantnijih predstava za decu iz celog sveta - Indije, Bugarske, Japana, Crne Gore, Estonije, Poljske, Rumunije, Gruzije, Rusije, Ukrajine, Slovenije, Mađarske i dve iz Srbije: "Ima li deda odelo?" Pozorišta mladih iz Novog Sada u režiji Emilije Mrdaković i "Dah" subotičkog Dečjeg pozorišta u režiji Veselke Kunćeve.

Ove predstave su odabrane u konkurenciji čak 230 predstava iz 44 zemlje.

Ovogodišnji dobitnici nagrade Mali princ, koju Festival dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu su Timoti Džon Bajford, britanski režiser, scenarista i glumac, koji je veći deo svog radnog veka proveo u Srbiji i Geza Balog, reditelj, dramaturg i teatrolog iz Mađarske.

Težište ovogodišnjeg Festivala bilo je na slovenačkom lutkarstvu i pozorišnom stvaralaštvu za decu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: