Predstava „Grobnica za Borisa Davidoviča“ na Bitefu

U glavnom programu 48. Bitefa na sceni Bitef teatra izvedena je predstava "Grobnica za Borisa Davidoviča", što je bila beogradska premijera te predstave po čuvenom delu Danila Kiša, u postavci iskusnog hrvatskog reditelja Ivice Buljana.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 26.09.2014.

21:51

Default images

Proteklog leta predstava je sa uspehom izvođena u Italiji i Hrvatskoj, predstoji joj susret sa gledaocima u Zagrebu i Ljubljani, a u Bitef teatru, gde je zbog velikog interesovanja publike izvedena dva puta, kažu da će se sigurno i tokom sezone igrati na ovoj sceni.

Reč je o projektu regionalne saradnje. Producent je Hartefakt fond, a koproducenti su Bitef teatar, Novo kazalište iz Zagreba, Mini teatar iz Ljubljane, Zadar snova iz Zadra, CZKD i Parobrod iz Beograda.

Predstave izvode Aleksandra Janković, Milutin Milošević, Vladimir Aleksić, Stipe Kostanić, Boris Vlastelica, Iva Kevra, Benjamin Krnetić, Marko Grabež i Nikola Malbaša.

Obiman i kompleksan Kišov tekst dat je u vidu epizoda koje hronološki prate životni put revolucionara B.D. Novskog, kroz scene pune nasilja, erotike, nagosti, žive muzike, vatre i leda na pozornici.

Publika se, kao i obično na Bitefu, podelila. Za jedne je predstava vrlo efektna, a za druge samo ilustracija sjajnog literarnog dela o mehanizmima istorije i tiranskih sistema.

Ipak, svi gledaoci su dugo aplaudirali celom ansamblu za veliku uloženu energiju.

Pre predstave Buljan je izjavio Tanjugu da je "ponosan što učestvuje u projektu Hartefakta koji mu je dao mogućnost kreacije sa odgovornim i savesnim glumcima i što je predstava u isto vreme beogradska, zagrebačka i ljubljanska".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: