Bitef: Publika na ispitu

U glavnom programu 48. Bitefa večeras će u Narodnom pozorištu u Beogradu biti izvedena srpska predstava "Communitas na ispitu", koja je pre dve večeri imala premijeru u Novom Sadu.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 25.09.2014.

17:40

Default images

Ovaj projekat uvršten je u deo Bitefa pod sloganom "Nove pozorišne tendencije" i pripada podžanru "lecture performance" (predavanje - performans). Producenti su Per.Art iz Novog Sada i TkH (Teorija koja hoda) iz Beograda, a autori su Ana Vujanović i Saša Asentić.

"Communitas na ispitu" je hibridni javni događaj, nešto između predstave, koreografije, društvene igre i hepeninga. Izvodi se u pozorištu i reafirmiše njegovu ulogu u simbolizaciji društvenog. Scena postaje mesto u javnom prostoru gde građani raspravljaju o bitnim društvenim pitanjima i promišljaju moguću budućnost društva kroz fikcionalne situacije.

Zasniva se na principima društvenih igara i podrazumeva učešće publike, pa je svako izvođenje jedinstven događaj, a predviđeno trajanje je tri sata. U glavnom programu večeras će u Zvezdara teatru biti reprizirana predstava "Bojno polje sećanja 1914/2014" Hansa-Vernera Krezingera.

Ova nemačka produkcija takođe je deo "Novih pozorišnih tendencija". Krezinger, istaknuti predstavnik savremenog dokumentarnog pozorišta i dramaturg Regine Dura bave se Prvim svetskim ratom iz različitih perspektiva.

Oni daju reč po jednom bosanskom, srpskom, turskom, austrijskom i nemačkom scenskom umetniku, koji jedni drugima pričaju svoje priče i istorije. Projekat je pomogao Gete institut.

Učesnici su Benjamin Bajramović, Damjan Kecojević, Lajoš Talamonti i Armin Vizer, a u predstavi se govori srpski, bosanski, nemački i engleski jezik. U pratećem programu Bitef Polifonija za danas su najavljeni interaktivna prezentacija projekta "Šekspir u parku" (u Studentskom parku), predstava u žanru novog cirkusa "Starost" koju će izvesti umetnici iz Srbije, Hrvatske i Francuske u šatoru kod Muzeja savremene umetnosti, predavanje-performans "Umetnički žanr ili istureno odeljenje" Edu-Factory (u Muzeju Narodnog pozorišta)...

Program Bitef na filmu završava se večeras u Muzeju kinoteke projekcijama dva čuvena filma "Vrt Finci-Kontinija" Vitorija de Sike i "Okupacija u 26 slika" Lordana Zafranovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: