48. Bitef: "Prošlost je sada"

Umetnički direktor Bitefa Jovan Ćirilov, koji je zajedno sa Anjom Sušom selektovao 13 predstava za ovogodišnji festival, izjavio je danas da su u programu zastupljeni gotovo svi primeri i tendencije iz skoro pola veka duge istorije Bitefa.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.09.2014.

18:11

Default images

Od 20. do 30. septembra u Beogradu u Novom Sadu biće održan 48. Bitef, pod sloganom "Prošlost je sada".

Ćirilov, koji je vezan za Bitef od njegovog osnivanja, napomenuo je da ovoga puta nije autor slogana, koji je smislila njegova mlađa koleginica, rediteljka Suša, a da bi njegova varijanta bila "Prošlost je prisutna".

To bi mogla biti i tema za debatu, ali je činjenica da su u ovogodišnjoj selekciji prisutne gotovo sve bitne stavke koje su karakterisale Bitef kroz njegovu istoriju, tako da je prošlost ovog festivala zaista prisutna, objasnio je on.
Foto: Armin Smailoviæ
I ovoga puta imamo neke najvažnije evropske predstave. Takođe, dolaze nam velika svetska imena koja su nam do sada nedostajala, a od ove jeseni će popuniti neverovatno bogatu antologiju učesnika Bitefa. Zatim, imamo odlične predstave iz regiona čiji su autori na vrhuncu u svom radu, naveo je on tri bitne stavke, ne pominjući konkretna imena.

Uz primedbu da je izbor bio donekle sužen, iz finansijskih razloga, istakao je da je ipak obezbeđeno 13 kvalitetnih i raznovrsnih projekata.

"Materijalne teškoće, koje naravno nisu samo lokalne, naterale su nas na nekonvencionalniji izbor predstava, na tragalački pristup", izjavio je Ćirilov na najavnoj konferenciji za novinare u Skupštini Beograda.

Osvrnuvši se na prisustvo ministra kulture Srbije Ivana Tasovca, predstavnika gradskih vlasti i stranih kulturnih centara u Beogradu, izrazio je zadovoljstvo što su "svi oni sa nama", jer je to znak da nas podržavaju i to ne samo materijalno, nego i u estetici i uvažavanju značaja Bitefa.

Ivan Tasovac: Bitef je simbol istorije pozorišta

Foto: Beta / Nenad Stojanoviæ
Ministar kulture Srbije Ivan Tasovac istakao je danas da je "Bitef simbol istorije pozorišta, mesto susreta umetnika iz celog sveta i mesto na kojem stasavaju generacije naših reditelja, na koje kultura ove zemlje može da bude ponosna".

"Ako je slogan ovogodišnjeg festivala "Prošlost je sada", možemo reći da je budućnost počela sa prvim Bitefom 1967. i da ta budućnost traje i danas", rekao je on na konferenciji za novinare u Skupštini Beograda na kojoj je najavljen program 48. Bitefa.

Tasovac je podsetio da Ministarstvo kulture sufinansira Bitef na osnovu odluke komisije na konkursu za scensko stvaralaštvo. On je dodao da mu je drago što se ispostavilo da je Ministarstvo sufinansiralo i tri predstave koje su uvrštene u selekciju (njihove produkcije i buduća gostovanja u inostranstvu).

"Svaki festival je praznik. Mislim da svi jedva čekaju da ovaj praznik teatra počne", izjavio je ministar.

Zamenica gradskog sekretara za kulturu Gordana Predić istakla je da je Grad Beograd i ove godine sa zadovoljstvom pokrovitelj Bitefa.

V.d. direktora Miloš Latinović zahvalio je njima i Izvršnom veću Vojvodine, Gradu Novom Sadu, kao i stranim kulturnim centrima, vladama i ambasadama koje su pomogle dolazak predstava iz Poljske, Litvanije, Švajcarske, Nemačke, Francuske, Hrvatske, Slovenije za glavni i prateći program (Bitef Polifonija).

"Taj krug ljudi koji nas podržavaju pokazuje da smo na pravom putu, ali nas i obavezuje", istakao je on.

Kako je dodao, "otvaranje će biti u Domu omladine, koji obeležava 50 godina rada, pa je to i naša podrška njima".

Ćirilov i Suša najavili su raznovrsan i zanimljiv program, obezbeđen sa malim budžetom, ali ne nauštrb kvaliteta.

"Za razliku od prošle godine, kada nas je vest o smanjenju budžeta iznenadila, ovoga puta smo u startu krenuli od te činjenice i u skladu s njom pravili selekciju. Dakle, ova selekcija nije kompromisna već stvar izbora. To je bilo zanimljivo iskustvo, taj način razmišljanja povezao nas je sa počecima Bitefa", rekla je Suša.

Kako je dodala, biće manje glamura, ali dolaze značajne predstave, a celina izdanja posvećena je evropskom teatru, bliska je duhu prvih Bitefa i nadovezuje se na tradiciju angažovanog teatra.

Imaćemo i zvezde kao što su veliki poljski reditelj Kšištof Varlikovski, sa predstavom "Apolonija" Novog teatra iz Varšave i Luk Perseval iz Nemačke sa gigantskom koprodukcijom "Front" Talia teatra iz Hamburga, a takođe tri najbolja aktuelna hrvatska reditelja Olivera Frljića ("Aleksandra Zec"), Boruta Šeparovića (A gde je revolucija stoko?) i Ivicu Buljana ("Grobnica za Borisa Davidoviča), najavila je selektorka.
Foto: Armin Smailoviæ
Suša je rekla da su u selekciji neizbežno pošli od stogodišnjice Prvog svetskog rata, što je tema kojom su se bavila mnoga evropska pozorišta, sa vrlo različitim pristupima.

"Ova tema za nas nije bila muzejski eksponat. Imali smo ideju da polemišemo i da "dokažemo" tezu da Prvi svetski rat nije ograničen na period 1914-1918. nego je proces dugog trajanja, pa tako imamo i predstave koje se bave Drugim svetskim ratom ili ratovima 90-ih na eks-ju prostoru", objasnila je Suša.

U tom kontekstu, rekla je ona, logično je učešće predstave "A gde je revolucija stoko?" trupe Montažstroj iz Zagreba koja se bavi mitom oko ploče "Paket aranžman", društvenim buntom s početka 80-ih, kao i pozicijom umetnika i intelektualnog vlasništva u doba liberalnog kapitalizma.

Autor Šeparović napravio je specijalno izdanje te predstave upravo za otvaranje 48. Bitefa, 20. septembra u velikoj sali Doma omladine.

Zadovoljstvo dugom i dobrom saradnjom sa Bitefom na konferenciji su izrazili direktor Gete instituta Matijas Miler Viferig i ataše za kulturu iz Francuskog instituta u Srbiji Filip Le Muan.

Ulaznice su već u prodaji, a cene su, kao i prošle godine, od 800 do 2.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: