Miloš Lolić ponovo režira u JDP-u

Jugoslovensko dramsko pozorište najavljuje saradnju sa velikim rediteljima Bobom Vilsonom i Lukom Bondijem, direktorom teatra „Odeon” iz Pariza, Ilanom Ronenom, direktorom nacionalnog teatra „Habima” iz Izraela i predsednikom UTE, kao i autorski projekat Miloša Lolića na temu Prvog svetskog rata.

Kultura

Izvor: Izvor: Politika Autorka: B. G. Trebješanin

Utorak, 05.08.2014.

09:14

Default images

Jugoslovensko dramsko pozorište originalnim projektima ne prestaje da iznenađuje poklonike svoje umetnosti. Nedavno je, u susret novoj pozorišnoj sezoni, nesvakidašnjom promotivnom kampanjom realizovanom u vidu video-materijala sačinjenog od tri spota, skrenulo pažnju publike, podsetivši da su klasične drame i dalje aktuelne, zanimljive i uzbudljive. Trojica glumaca Nebojša Ljubišić, Slobodan Tešić i Stefan Bundalo našli su se u neobičnim ulogama: vozeći taksi ulicama Beograda, izvodili su lične verzije čuvenih dramskih komada putnicima koji nisu ni slutili o čemu je reč. U prvoj nedelji video-spotove je pogledalo oko 750.000 ljudi, što je fascinantno samo po sebi, piše Politika.

Ovakav nesvakidašnji koncept proistekao je iz novog slogana pozorišta „Posetite JDP”, kojim se naglašava emocionalni doživljaj koji pozorišni čin nudi posetiocima, a realizovan je u saradnji s kompanijom „Meken Beograd”. O kampanji koja je krenula samo na internetu izvestili su mnogi domaći i inostrani mediji, a zanimljivo je da su priču preneli najznačajniji svetski marketinški portali u Španiji, Turskoj, Francuskoj, Tajlandu i Nemačkoj. JDP će novu pozorišnu sezonu otvoriti već krajem avgusta, gostovanjem predstava „Otelo” i „Unosno mesto” na festivalu „Purgatorije” u Tivtu. Krajem septembra planiran je početak rada na autorskom projektu Miloša Lolića na temu Prvog svetskog rata, podržan od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.Još jedan mladi reditelj, kako saznajemo, dobiće šansu da tokom sezone iskaže na sceni svoj rediteljski dar, a to je Igor Vuk Torbica

Reditelj Bob Vilson gostovaće u novembru u JDP-u sa svojom najnovijom predstavom „1914” a Ana Badora s predstavom „Talerhof” iz „Šaušpilhausa” iz Graca, dok će JDP tokom narednih godinu dana gostovati na poziv članica Unije na scenama velikih državnih pozorišta u Moskvi, Štutgartu, Oslu, Tel Avivu, Pragu i Gracu.

Pozorište je dobilo i poziv za gostovanje u Moskvi 2015. godine u Teatru Mali, koji je,kao i JDP član Evropske unije pozorišta. Najavljen je dolazak i saradnja s velikim rediteljem Lukom Bondijem, direktorom teatra „Odeon” iz Pariza, Ilanom Ronenom, direktorom nacionalnog teatra „Habima” iz Izraela i predsednikom UTE.

U junu je, kako saznajemo, JDP potpisao ugovor o saradnji s festivalom iz Sankt Petersburga. Tako će ove beogradska pozorišna kuća u novembru 2015.godine ugostiti pet predstava iz Severne Venecije, kako često nazivaju Sankt Peterburg, u organizaciji Neva festivala, koji već godinama organizuje ovakve pozorišne skupove u različitim gradovima Evrope.

U sezoni koja je iza nas, JDP je svoj repertoar „osnažio” s tri nove predstave: „Izdaja” Harolda Pintera, u režiji Gorana Šušljika, „Unosno mesto” A. N. Ostrovskog, u režiji Egona Savina, i „Zmajeubice” Milene Marković, u režiji Ive Milošević. JDP je tokom protekle sezone u proseku mesečno posećivalo oko 9.000 posetilaca.

Riznicu nagrada JDP je tokom protekle sezone pojačao vrednim priznanjima: Nagradom „Raša Plaović”, koju je osvojio Vojin Ćetković za ulogu Otela u istoimenoj predstavi Viljema Šekspira u režiji Miloša Lolića, Joakimovom nagradom za najbolju žensku ulogu Maje Izetbegović za ulogu u predstavi „Elijahova stolica” na 8. Joakim Interfestu u Kragujevcu, Sterijinom nagradom za glumu Srđanu Timarovu na 59. Sterijinom pozorju za ulogu Onisima Panfiloviča Belogubova u predstavi „Unosno mesto”, dok je Sterijina nagrada za kostimografsko ostvarenje u istoj predstavi pripala Lani Cvijanović. Na 38. festivalu „Dani satire Fadila Hadžića” u Zagrebu glumačku nagradu dobila je Jelisaveta Sablić za tumačenje Felisate Gerasimovne Kukuškine u predstavi „Unosno mesto” A. N. Ostrovskog, u režiji Egona Savina. Ansambl JDP-a sa svojim predstavama gostovao je u Skoplju, Sarajevu, Zagrebu, Beču, Tivtu... a na svojoj sceni ugostio je pozorišne kuće iz Ljubljane, Novog Sada, Zagreba, Tivta, Graca.

U okviru zajedničkog projekta Francuskog instituta u Srbiji i JDP-a „Transkript”, pokrenut s ciljem da se pruži bolji uvid u francusku novu dramu, realizovana je publikacija koju čini pet savremenih dramskih dela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: