Nušić je bio veliki vizionar

Svečanom paradom učesnika i gostiju i primopredajom ključeva varošice, koje je predsednik opštine Milomir Zorić predao Branislavu Nušiću (Milanu Milosavljeviću), 29. avgusta u Ivanjici zvanično je otvorena 5. kulturno-turistička manifestacija "Nušićijada".

Kultura

Izvor: Izvor: Tanjug

Petak, 29.08.2014.

20:17

Default images

Nakon šaljive utakmice odigrane na stadionu FK Javor, kolona kostimiranih građana, Nušićevih "podanika", zaputila se do scene "Okruglo pa na ćoše", gde je manifestacija zvanično otpočela.

Glumac Milan Milosavljević u ulozi legendarnog Branislava Nušića po hitnom postupku je u varoši ukinuo sekiraciju i zaveo režim veselja.

"Kada sam bio mlad držao sam se one Nušićeve 'Bićeš viđen za Ivanjicu' i mislio da se ova varošica nalazi u nedođiji. Međutim, za ovih pet godina od kada vladam na 'Nušićijadi' uverio sam se da je književnik pominjući Ivanjicu u stvari mislio da je to raj na zemlji", rekao je Milosavljević Tanjugu.

On je istakao da za vreme njegov trodnevnog mandata neće biti smanjenja penzija i plata.

Prema rečima bivšeg fudbalskog reprezentativca Save Miloševića, koji je nastupao u šaljivoj utakmici, "Nušićijada" je jedan od najlepših događaja u našoj zemlji.

"Za mene je ovo najlepši festival koji se održava kod nas i najviše mi prija. Ceo ambijent , vraćanje u prošlost za čitav vek unazad, običaji, ponašanje, maniri, najbolji su način čuvanja tradicije", rekao je Milošević Tanjugu.

U glavnoj ulici otvorena je izložbe crteža "Nušić, naš savremenik" - humor u stripu. Sledi književno veče satiričara i predstavljanje knjiga Aleksandra Stojadinovića i Gorana Radosavljevića uz komentar Petra Arbutine u restoranu "Dubrava" pod nazivom Satira je iz knjige izašla.

Kabare Rade Đuričin “Humor jedne dame” održaće se u večernjim satima na terasi hotela "Park", a potom će uslediti veče šansone i sevdaha Kemala Montena na trgu ispred Doma kulture, koji će nastupati sa Dušanom Svilarom i bendom "Apsolutno romantično".

Nušić - otac srpske dramaturgije

Nušićijada je najkompleksija kulturna manifestacja koja se bavi likom i delom Branislava Nušića, a on je bio veliki vizionar, ocenio je za Tanjug njegov praunuk i upravitelj "Nušić Fondacije" Nebojša Nušić.

Cilj Nušić Fondacije je, prema njegovim rečima, negovanje baštine Branislava Nušića koji je pored Sterije naš najznačajniji komediograf.

"On je otac srpske dramaturgije, pozorišta, poznat kao profesor retorike na vojnoj akademiji i pesnik", kazao je on.

Nebojša Nušić podseća da se Branislav u mlađim danima bavio glumom i da je obavljao funkciju ministra kulture u vladi Nikole Pašića. Ističe da je njegov predak bio veliki vizionar, a jedna od njegovih ideja je pokretanje dečjeg pozorišta budući da je voleo mališane.

"Gita Predić Nušić je osnovala pozorište Roda koje je preteča sadašnjeg ‘Boško Buha’, podsetio je Nebojša Nušić. Branislav je, kako napominje njegov praunuk, bio i osnivač mnogih, pa i prištinskog i novsadskog pozorišta.

Ovaj festival osnovalo je udruženje građana KUDES - inicijativa za kulturnu decentralizaciju Srbije, a partneri su im opština Ivanjica i ovdašnji Dom kulture.

Na ovogodišnjoj manifestaciji biće kombinovani u tri dana brojni kulturni sadržaji - predstave, koncerti, filmske projekcije, edukativni programi za mlade. Centralna tema biće veliki jubilej, 150 godina od rođenja pisca Branislava Nušića, po kome je festival dobio ime.

Manifestacija je zadržala stara obeležja, poput glumca u ulozi Branislava Nušića, fudbalske utakmice i šarene parade, pa ivanjička čaršija i žitelji u tri festivalska dana poprimaju izgled s kraja 19. i početka 20. veka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: