„Grozdanin kikot“ Sunčici Milosaljević

Sunčica Milosavljević, rediteljka, dramska pedagoškinja i jedna od osnivačica BAZAART-a, dobila je međunarodnu nagradu za doprinos razvoju dramskog obrazovanja i vaspitanja „Grozdanin kikot“ za 2013. godinu.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 29.08.2014.

10:06

Default images

Dodelom ove nagrade prepoznat je i podržan rad Sunčice Milosavljević i brojnih umetnika, nastavnika i stručnjaka koji u okviru organizacije BAZAART kontinuirano rade na širenju i razvijanju obrazovanja i vaspitanja mladih kroz dramu u Srbiji. Poseban značaj, rezultate i uticaj imaju projekti IDEAL i OSTRVA u okviru kojih su organizovane brojne edukativne radionice, seminari i tribine u školama i na univerzitetima u Srbiji, objavljena pionirska štampana i elektronska izdanja priručnika za dramske pedagoge, pokrenut veb portal www.dramagogija.org.rs, snimljeni dokumentarni filmovi koji afirmišu dramski pristup u obrazovanju i vaspitanju i načinjeni pripremni koraci ka osnivanju nacionalne Asocijacije dramskih pedagoga Srbije. Projekti su finansirani od strane Evropske Unije i sufinansirani iz budžeta Republike Srbije podrškom Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom, Ministarstva omladine i sporta i Ministarstva kulture i informisanja.

Nagrada tradicionalno ima četiri ravnopravna dobitnika. Pored naše Sunčice Milosavljević, nagradu su ove godine dobili i Stjepan Roš, univerzitetski profesor i scenograf, BiH; Chris Cooper, dramski pedagog, Velika Britanija; Novica Bogdanović, reditelj i dramski pedagog, BiH. Specijalnu nagradu dobila je KZB "Preporod", Gradski odbor Mostar, BiH.

Svečanost dodele nagrada biće organizovana u okviru programa 39. mostarskog teatarskog festivala - Festivala autorske poetike koji se održava od 29. avgusta do 4. septembra. Nagradu dodeljuje Centar za dramski odgoj iz Mostara. Od 1996. godine, kada je nagrada ustanovljena, dobitnici iz Srbije bili su dramski pedagozi, umetnici i profesori: Ljubica Biljanski-Ristić, Jovan Ćirilov, Svetozar Rapajić, Dijana Milošević, Anja Suša, Radoslav Lazić, Donka Špiček i Vesna Đukić. Među istaknutim umetnicima i stvaraocima iz regiona, Evrope i sveta, ovu prestižnu nagradu dobili su: Vlado Krušić, Vlado Milčin, Zvjezdana Ladika, Euđenio Barba, Augusto Boal, Boro Stjepanović, Dino Mustafić, Bojan Munjin…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: