Plesno čitanje "sveta kao tamnice"

Nova verzija "Proklete avlije" biće plesno pozorište, definisao je reditelj Nebojša Bradić uoči premijere te predstave, na muziku Zorana Erića i u koreografiji izraelske umetnice Dane Rutenberg, zakazane za 22. jul.

Kultura

Izvor: Izvor: Tanjug

Sreda, 09.07.2014.

20:56

Default images

Premijera će biti u Budvi, u produkciji Nacionalne fondacije za umetničku igru, koju vodi Aja Jung, Narodnog pozorišta u Beogradu i festivala Grad Teatar.

"Govorim o ‘Prokletoj avliji’ kao o plesnom pozorištu, to je ono što ćemo videti na sceni. Imamo priliku da sa motivima Andrićeve proze i sa energetskim poljem koje kreira muzika Erića pravimo predstavu koja će biti jedinstvena, koje će svakome ko dođe pružiti deo sadržaja i uzbuđenja koje nudi i Andrićeva proza", izjavio je Tanjugu Bradić, koji potpisuje i scenario i scenografiju u ovom projektu.

Povodom neuobičajenog spoja Andrića i plesa, izrazio je uverenje da će "taj otvoreni pristup Andriću na način plesa, način savremene igre, kroz energiju mladih igrača biti nešto što će ostati na sceni i na jesen u Beogradu, a i na festivalima u narednom periodu".

Na pitanje kakva će biti priča predstave, napomenuo je da je "savršenu reč koju Andrić ima teško prevesti u savršeni pokret".

"Mi tražimo analogije, pokušavamo da osmislimo tu zatvorenu situaciju sa pričom kojom se bavi ‘Prokleta avlija’, sa nekom vrstom pobune, nekom vrstom zlostavljanja, zatvorskim pozoroštem, sa zatvorenošću sveta", dodao je on.

"Reč je o metafori sveta kao tamnice. To je ono čega je i Andrić bio svestan i što nam je predao kao veliko kulturno nasleđe, da se bavimo time u različitim medijima, bilo da se radi o pozorištu, filmu, televiziji, plesu, a ja se nadam jednog dana i u operi", izjavio je Bradić.

Reditelj velikog dramskog opusa, koji je takođe režirao opere i mjuzikle, sada prvi put radi plesni teatar.

"Svako iskustvo u umetnosti je jedinstveno, ali se svi pomenuti vidovi bave istom materijom. Pozorište je veoma široko, ono podrazumeva pokret, muziku, reč, a sve to zajedno mi imamo u ovoj predstavi. To je za mene pođednako uzbudljivo koliko i rad na dramskoj predstavi", izjavio je Bradić.

U predstavi igraju Milica Jević, Tijana Šebez, Nikola Tomašević, Luka Lukić, Nebojša Gromilić, Igor Naumovski, Čedomir Radonjić i Nebojša Naumovski. Asistentkinja koreografa je Marija Janković-Šehović, a kostimografkinja Tamara Bušković. Tehničku realizaciju projekta vodi tim Narodnog pozorišta, a organizatori projekta su Milena Kuzmanović i Vuk Miletić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: