Čuveni Glob teatar stiže i u Čortanovce

Ansambl čuvenog Glob teatra, te kolekve pozorišnog sveta koji je kreirao Vilijam Šekspir, otvoriće 19. juna u Vili Stanković u Čortanovcima prvi Šekspir festival, koji okuplja neke od najzanimljivijih produkcija iz celog sveta.

Kultura

Izvor: Piše: Mladen Savkoviæ

Petak, 13.06.2014.

09:44

Default images

Umije Kočak živi u Arslankoju, planinskom selu na jugu Turske, gde sa svojim prijateljicama i porodicom svakodnevno radi u polju ili na gradilištu kod kuće. Zbog teške situacije u brojnoj porodici nije bila u prilici da nastavi školovanje posle završene osnovne škole, ali je čitala sama knjige po svom odabiru. Svojih osam prijateljica osnovala je amatersko pozorište u selu, gde za svoju dušu, nekad i za malo brojniju publiku, pripremaju predstave. Između ostalog, ni manje ni više nego “Hamleta”. Na pitanje zašto baš to čuveno, tako kompleksno Šekspirovo delo, odgovor je veoma jednostavan – to je jedna od retkih u lokalnoj biblioteci.

Tom Bird je izvršni producent jednog od najpoznatijih svetskih pozorišta, čuvenog londonskog Glob teatra, koji je proslavio Viljema Šekspira, ili je pak bilo obratno? Čini se da nema tog Šekspirovog komada iza kojeg on nije stao svojim radom. Već više od mesec dana, tačnije od 23. aprila, Bird je na dvogodišnjoj turneji u kojoj u svim zemljama sveta Glob teatar izvodi “Hamleta”, čiju režiju potpisuju slavni Dominik Dromgul i Bil Bakhurst.
Vila Stankoviæ (Foto: B92)
Zato nema sumnje da će biti zanimljivo kada se prvi put sretnu Umije i Tom, jer taj razgovor o Hamletu iz ugla dve tako razičite osobe zaljubljene u Šekspira, nesvakidašnje je iskustvo. A zanimljivo je i to da će se njihov prvi susret desiti upravo u Srbiji, tačnije u Čortanovcima pod Fruškom gorom, gde će se od 19. do 25. juna održati prvi Šekspir festival.

“Ona, koja nikada nije putovala i on koji upravo obilazi ceo svet govoriće o Šekspiru, i o tom čuvenom ‘biti ili ne biti’ koje je prevedeno na sve jezike sveta. To dovoljno govori o veličini Šekspira, a festival koji okuplja njih dvoje, i u Čortanovce dovodi sedam pozorišnih predstava iz celog sveta, naš je mali pokušaj da se odužimo slavnom piscu”, izjavio je Nikita Milivojević, direktor i selector Šekspir festivala.

Da priča bude još magičnija, sve predstave igraće se u Vili Stanković, koja nalik na kakav srednjevekovni zamak gleda na Dunav i posetioca vodi u neku izmešteno, izmaštanu priču. Tu, pod vedrim nebom, gde struji lokalni vetar fruškogorac, svake večeri tokom trajanja festival izvodiće se predstave nastale na osnovu Šekspirovih dela.
Hamlet, Glob teatar
Čast da otvori festival ima upravo pomenut Glob teatar, koji će 19. juna izvesti svoju najnoviju, hvaljenu adaptaciju “Hamleta”. Nakon Šekspira sa britanskim akcentom, publika će dan kasnije moći da pogleda čuveni komad “Kako vam drago” u režiji Levana Culadzea, koji izvodi ansambl od tridesetak gruzijskih glumaca Državnog dramskog pozorišta “Kote Marjanišvili iz Tibilisa. Vikend je rezervisan za regionalne produkcije, pa će se na improvizovanoj sceni među zidinama Vile Stanković u subotu, 21. juna igrati “Ukroćena goropad”, nesvakidašnja adaptacija Šekspira u režiji Anje Suše i izvedbi Mestnog gledališča ljubljnskog, dok će nedljeno veče proteći u znaku drame “Henri VI” koju je Nikita Milivojević režirao za Narodno pozorište u Beogradu, a koja je premijerno izvedena upravo u Glob teatru 2012. godine, u okviru kulturne Olimpijade koja je prethodila letnjim olimpijskim igrama.

U slučaju vremenskih nepogoda, navedene predstave će se umesto u Vili Stanković izvoditi u Pozorištu mladih u Novom Sadu. Tu će u ponedeljak biti izvedena i nesvakidašnja adaptacija omiljene ljubavne drame, komad “Romeo i Julija za dvoje” pisan samo za dvoje glumaca koji iznose sve uloge. Nju će, u režiji Konstantinosa Bibisa izvesti pozorišna trupa “Rajska ptica” iz Atine.

“Posebno sam ponosan na naše goste iz Grčke. Njihova zemlja u poslednje vreme prolazi kroz haos, koji je, naravno, zahvatio i pozorišta. Ali umetnici su se organizovali, i ništa ih ne može sprečiti. Oni izvode predstave po garažama, perionicama automobila, u stanovima… i uvek imaju publiku”, navodi Milivojević, dodajući da je posebno ponosan na to što je pored velikih nabrojanih produkcija u mogućnosti da dovede i ovakve, manje trupe.
Vila Stankoviæ (Foto: Ðorðe Tomiæ / Šekspir festival)
U Pozorištu mladih biće izvedena i predstava “Siroti siroti Lir” prema konceptu i tekstu Nine Salinen i Katje Kronm, koja potpisuje i režiju. Komad će 24. juna izvesti upravo Nina Salinen, umetnica koja radi u Finskoj i SAD. Čast da zatvore festival dobili su studenti II godine glume i režije Akademije umetnosti Novi Sad, koji izvode “Muzej Šekspir” u Itaka art centru u Inđiji. Potpredsenik pokrajinske Vlade i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić kazao je da je ovo samo još jedan način na koji se u Vojvodini trude ne samo da pomognu kulturnu scenu, već i da je decentralizuju i dovedu kulturu u sve krajeve Vojvodine.

“Iako imamo možda i previše festivala, planiramo da u narednom period organizujemo i festival posvećene Čehovu, festival u znak antičkih drama… Jer, očigledno je da za ovakve festivale interesovanje postoji i mi smo uvek tu da podržimo slične inicijative”, kazao je Grujić.

Uz glavni festivalski, tu je i prateći program koji donosi radionicu Gie Forakis, projekciju dokumentarnog filma “Predstava” praćenu razgovorima Umije Kočak i Toma Birda, kao i ciklus igranih filmova rađenih prema motivima Šekspirovih drama.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, ulaznice za otvaranje festival i Globovo izvođenje “Hamleta” već su rasprodate, a ulaznice za ostale predstave kreću se od 400 do 800 dinara. Za kupovinu kompleta karata, ili većeg broja ulaznica (4+) obezbeđen je popust, dok je za zatvaranje festival ulaz slobodan. Prodajno mesta u Novom Sadu je Gigs Tix poslovnica (Pariski magazin, lokal 19, Kralja Aleksandra 12), u Beogradu se karte mogu kupiti u Klubu ljubitelja pozorišta (Eurocentar lokal 10, Makedonska 30), a u Inđiji se prodaju u prostorijama Kulturnog centra Inđija (Vojvode Stepe 40a).

Sve informacije o festivalu, programu i lokaciji možete pronaći na zvaničnom sajtu Šekspir festivala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: