Izložba "Srpska vojnička i zarobljenička pozorišta"

Danas u 19h u Muzeju pozorišne umetnosti Srbije, Gospodar Jevremova 19, biće otvorena izložba "SRPSKA VOJNIČKA I ZAROBLjENIČKA POZORIŠTA U PRVOM SVETSKOM RATU" autorke Olge Marković, muzejskog savetnika. Ulaz je slobodan.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 24.04.2014.

14:35

Default images

Izložbu otvara dramski pisac Dušan Kovačević, a učestvuje dramska umetnica Gorica Popović.

Tokom Prvog svetskog rata pozorišta u Srbiji i Vojvodini nisu radila četiri godine. Pozorišni život zamire i prenosi se van granica zamlje, na Krf i Korziku, na Solunski front, u Bugarsku, Mađarsku i Austriju, u Francusku i Afriku. Mnogi srpski glumci, kao vojni obveznici, povukli su se sa srpskom vojskom u izgnanstvo; drugi su, ili kao vojni zarobljenici ili kao građani-internirci, odvedeni u razne zarobljeničke logore. I jedni i drugi, najčešće u saradnji s darovitim amaterima, osnivali su vojnička i zarobljenička pozorišta od kojih su neka radila tokom celog trajanja rata.

O pozorištu kao fenomenu i o potrebi za njegovim postojanjem, kako u miru, tako i u ratu, pokazaće originalna arhivka doumenta iz Prvog svetskog rata, koja se odnose na vojnička pozorišta osnivana na frontu, vojnička zarobljenička pozorišta u logorima, kao i na pozorišta osnivana u rekonvalescentnim odeljenjima pri bolnicama.

Šta su ova pozorišta značila i koju su oulogu odigrala kod ratnika, zarobljenika i bolesnih, u časovima nespokojstva, depresije i nostalgije, može samo da se naslućuje. Ipak, memoari, dnevnici, zapisi, fotografije i pozorišni plakati iz memorijalnih fondova Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, dočaraće samo delić atmosfere tih tužnih vremena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: