NP: Obeležava se Svetski dan igre

Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije nizom manifestacija u Narodnom pozorištu obeležiće Svetski dan igre 29. april.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 13.04.2014.

22:09

Default images

Predsednik Udruženja Aleksandar Ilić izjavio je Tanjugu da će za Svetski dan igre u Muzeju Narodnog pozorišta biti uručena prestižna nagrada i specijalna pohvala iz oblasti umetničke igre Terpsihora za 2014. godinu.

Žiri u sastavu : Jovan Veselinović (predsednik), Duška Sifnios, Gordan Dragović, Konstantin Kostjukov i Žarko Prebil saopštiće ko je ovogodišnji dobitnik nagrade za poseban doprinos u umetničkoj igri.

Program počinje u 13 sati a svečanost će se nastaviti na istom mestu u 18 sati programom pod nazivom "Veče baleta" autorke Drine Pešić. Gosti programa su prvakinja Opere Narodnog pozorišta Suzana Šuvakovic Savić, kostimograf i scenograf Miodrag Tabački, baletski umetnik i koreograf Ilić, glumica Vjera Mujović i grupa Ođila koja će izvesti mali koncert.

Baletom Petra Iljiča Čajkovskog "Krcko Oraščić" u koreografiji i režiji Konstantina Kostjukova biće završeno obeležavanje Svetskog dana igre u Narodnom pozorištu, koji je 1982 ustanovio Međunarodni savet za igru pri UNESCO, od kada se proslavlja širom sveta.

Praznik je na dan rođenja velikog reformatora igre Žana Žorža Novera, 29. april 1727. godine i svakog 29. aprila širom sveta održavaju se brojne manifestacije posvećene igri, čita se poslanica istaknutih umetnika iz oblasti igre.

Tokom dana biće čitana tradicionalna poruka za Svetski dan igre, koju je ove godine sačinio profesor Alkis Raftis predsednik Međunarodnog saveta za igru CID-UNESCO, najavio je Ilić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: