Veliki kanadski balet nastupa u Srbiji

Veliki kanadski balet iz Montreala gostovaće prvi put u Srbiji 11. aprila u Sava centru sa predstavom "Minus jedan" na 11.Beogradskom festivalu igre.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 11.04.2014.

14:28

Default images

Ambasador Kanade u Srbiji Roman Vaščuk na konferenciji za novinare u Sava centru rekao je da je Veliki kanadski balet napokon u Srbiji posle nekoliko bezuspešnih pokušaja da uklope svoja gostovanja u BFI. Ove godine su na turneji po Jugoistočnoj Evropi i u Beograd su stigli iz Atine i Skoplja gde su takođe izveli koreografiju Ohada Naharina "Minus jedan".

"Prethodne dve godine na BFI su nastupile dve odlične trupe iz Montreala, ‘La La La Human Steps’ i ‘Les ballet jazz de Montreal’, a sada gostuje trupa kojoj pripisuju reputaciju da ima jedne od najboljih igrača na svetu", kazao je ambasador Vaščuk.

On je istakao da je siguran da će se u to već sutra uveče uveriti beogradska publika a potom u subotu, 12.aprila i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu gde će takođe gostovati u okviru 11.BFI.

Trupu je 1957.godine osnovala Ljudmila Šarajet sa idejom da se publici predstavi širok spektar igre, od klasičnih dela do važnih naslova 20. veka a od 2000. godine, kompaniju vodi Gradimir Pankov.

"Postoji posebna veza ovog baleta sa prostorima Balkana. Umetnički direktor ove kreativne kompanije je Pankov koji je umetničku karijeru započeo u Skoplju i nastavio u Srbiji, posebno u SNP u Novom Sadu", istakao je Vaščuk i dodao da je posebna čast što će Pankov sutra primiti Vipovu nagradu za životno delo.

Šarmantni, energični Pankov koji kaže da energiju crpi iz poverenja prema ljudima, neposrednog odnosa bez arogancije, ispričao je da njegova trupa ima 34 igrača i da nije velika po broju nego po kvalitetu, i to kako je istakao, ne kaže on nego drugi.

"Direktor kompanije sam postao 1999. godine i tada sam zacrtao novi put da repertoar i kreacije budu drugačiji od ostalih kompanija. Dolazim iz klasičnog baleta i imam veliko poštovanje prema klasici ali mi klasičnoj osnovi dodajemo nove kreacije", rekao je Pankov koji je Kanadskom baletu doneo svoja međunarodna iskustva. Danas se Veliki kanadski Balet iz Montreala izdvaja po premijerama potpuno novih dela, koreografa iz celog sveta: Kima Brandstrapa, Šona Honsela, Adama Hoglanda, Stajna Selisa, Didi Vildman, Kadera Belarbija, Maura Bigoncetija, Ohada Naharina, Šena Veja.

Trupa izvodi i značajne postavke Matsa Eka, Jiržija Kilijana, Žan Kristofa Majoa i Kristofera Vildona, i radove mladih stvaralaca.

Pankov je ponosan na svoju kompaniju i liniju koja se pokazala kao uspešna, kaže da je recept uspeha jedinstvene kreacije na repertoaru što je dobro i za publiku i što svake godine kompanija poziva druge trupe da nastupe u okviru sezone.

Kompanija mnogo gostuje u svetu, redovno nastupa na scenama od SAD do Azije, Bliskog Istoka i Evrope. Na BFI beogradskoj publici predstaviće se komadom Naharina u kome će, kako je rekao Pankov, sigurno uživati.

Naharinovi naslovi su nezaobilazni deo repertoara Holandskog plesnog teatra, Frankfurt baleta, Baleta Opere Liona, Nacionalnog baleta Španije, Kulberg baleta, Baleta pariske Opere i Velikog kanadskog baleta iz Montreala koji će izvesti komad "pačvork", iz više delova.

Koreografski komad "Minus jedan u trajanju od 85 minuta ima puno humora i neočekivanih obrta, nema priču ali u svakom trenutku postoji kontakt publike i igrača.

Na današnjoj konferenciji za novinare o predstavi "Wisteria Maiden" koja će premijerno biti izvedena na 11.BFI u Madlenianumu 12.aprila, jedan od najpopularnijih svetskih koreografa, koga beogradska publika dobro poznaje, Andonis Fonjadakis je ispričao da je inspirisana japanskom umetnošću.

Komad će izvesti njegova trupa iz Liona, grada u kome grčki koreograf živi i stvara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: