Assitej nagradio "Rekonstrukciju" Staše Bajac

Sa tektsom “Rekonstrukcija” Staša Bajac osvojila je glavnu nagradu za najbolji dramski tekst za mlade koju dodeljuje Assitej Srbija, a nagrada će joj biti uručena 11. aprila u Bitef teatru u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 09.04.2014.

16:59

Default images

Udruženje za razvoj pozorišta za decu i mlade Assitej Srbija objavilo je početkom sedmice rezultate drugog bijenalnog konkursa za originalni domaći dramski tekst za decu i mlade koji je bio raspisan uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja.

Konkurs je trajao od 31. decembra 2013. godine do 15. marta 2014. i fokus je bio na tekstovima namenjenim mladima između 13 i 17 godina, sa temom tabu.

Žiri koji su činili dramska spisateljica Marija Karaklajić, pozorišna rediteljka Đurđa Tešić, i glumac i član Izvršnog odbora Assiteja Srbije Damjan Kecojević, pročitao je više od 60 pristiglih tekstova autora i autorki iz više od 15 gradova.

Oni su jednoglasno doneli odluku da se nagrada u novčanom iznosu od 200.000 dinara bruto, prevođenja na engleski jezik, objavljivanja u štampanom i elektronskom obliku i scenskog čitanja u profesionalnoj izvedbi, dodeli mladoj dramatuškinji Staši Bajac iz Beograda i njenom tekstu "Rekonstrukcija".
Scensko èitanje teksta Mrak i ja
“Drama ‘Rekonstrukcija’ problem tabua razmatra na nekoliko idejno – tematskih ravni, pokrećući važna pitanja o seksualnom identitetu, diskriminaciji, potrebi za pripadanjem određenoj socijalnoj grupi, o nemoći i neefikasnosti institucija. Staša Bajac uverljivo i sugestivno prikazuje svet adolescenata u društvu poremećenih etičkih vrednosti, ali njena kritika tog društva nije didaktična, već, po mišljenju žirija, odlično korespondira sa mladim ljudima kojima se drama obraća”, stoji u obrazloženju žirija.

Pored “Rekonstrukcije”, žiri je izdvojio još četiri drame koje su ušle u najuži izbor za nagradu i koje preporučuje za scensko izvođenje: “Kao nikad niko” pod šifrom Brzi voz Ilije Gajice, “Jednačina sa više nepoznatih” pod šifrom Kitnikez Dunje Petrović, “Crni zna šta je red” pod šifrom Brineta Marine Milivojević Mađarev i “Zvezdarski vitez” pod šifrom Mesečeva kći Marijane Aracki.

Iz Assiteja Srbije navode da je bijenalno raspisivanje Konkursa za originalni domaći dramski tekst za decu i mlade deo dugoročnog programa promocije i аfirmаcije domаćeg drаmskog stvаrаlаštvа zа decu i mlаde pokrenutog 2008. godine.

Pre dve godine nagrađen je Arsen Ćosić, autor teksta “Mrak i ja”, koji je scensko čitanje u režiji Đurđe Tešić imao na Svetski dan pozorišta za decu i mlade, 20. marta 2012. godine na sceni Malog pozorišta Duško Radović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: