Pozorje otvaraju Dugalić i "Unosno mesto"

Predstojeće Sterijino pozorje otvoriće 26. maja glumac Nebojša Dugalić, koji će biti i član festivalskog žirija čiji je predsednik reditelj Ljuboslav Majera, saopšteno je danas novinarima u Novom Sadu.

Kultura

Izvor: Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.04.2014.

17:21

Default images

U žiriju 59. festivala nacionalne drame i pozorišta, koje će biti održan od 26. maja do 3. juna, biće i rediteljka Anđelka Nikolić, pozorišni kritičar Boban Jevtić i književnik Slobodan Tišma, rekao je izvršni direktor Sterijinog pozorja Miroslav Radonjić.

“Izbor žirija je uvek osetljivo pitanje, možda podjednako kao i izbor predstava koje učestvuju na Pozorju”, ocenio je Radonjić i napomenuo da se nastoji da to budu kompententni ljudi, pre svega iz sveta pozorišta, umetnosti i književnosti.

“Među kriterijumima za izbor su i osvojene Sterijine i druge najznačajnije pozorišne nagrade, kao i da članovi festivalskog žirija nisu u sukobu interesa”, objasnio je Radonjić. On je naglasio da su se u Sterijinom pozorju trudili da vrlo pažljivo odaberu žiri i dodao da je ubeđen u to da je ovo vrlo kompetentran žiri, koji će doneti zaista dobre odluke, u skladu sa odličnom selekcijom koju će gledati”.

Voditelji okruglog stola kritike na predstojećem Pozorju biće pozorišna kritičarka Ana Tasić i dramaturg Svetislav Jovanov, a odluka o tročlanom žiriju pozorišnih kritičara na festival biće doneta naknadno.

Direktor Sterijinog pozorja Selimir Radulović istakao je da pripreme za taj ugledni pozorišni festival teku po planu i da su organizatori, kada je reč o finansiranju te manifestacije, imali "lepo razumevanje Grada Novog Sada, pokrajine i Ministarstva kulture Srbije".

Odgovarajući na pitanje novinara, on je precizirao da je za festival od grada obezbeđeno 19,5 miliona dinara, po 4,5 miliona od pokrajine i republike, kao i da se od NIS-a, kao sponzora, očekuje još 2,5 do tri miliona dinara.

“Verujem da će ovogodišnje Sterijino pozorje proći kao i prethodno, dale niće biti finansijskih redukcija nego ćemo funkcionisati onako kako treba”, naglasio je Radulović.

On je dodao da će odluka o novom selektoru Sterijinog pozorja, pošto je aktuelnom Igoru Bojoviću istekao mandat, biti doneta za dva do tri meseca. Selektor festivala bira se na godinu dana uz mogućnost da mu mandat bude produžen još toliko.

Sve informacije o 59. Sterijinom pozorju možete pronaći OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: