Hičkokovski napet “Zapisnik” zatvorio BFI

Uz atmosferu napetog trilera, podvučen zvucima telefonske sekretarice, pogrešnih poziva i mučnih tu-tu iščekivanja, plesni komad "Zapisnik sa lica mesta" izveden u Madlenianumu zatvorio je 14. aprila 11. Beogradski festival igre.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.04.2014.

23:43

Default images

Prestižna belgijska plesna trupa Mišel Noare predstavila se prvi put beogradskoj publici u Madlenianumu komadom koji su premijerno izveli na festivalu u Monpeljeu 2010.godine.

Pretposlednje delo iz bogatog koreografskog opusa nekadašnje studentkinje Bežarove Mudra škole u Briselu, danas člana Kraljevske akademije Belgije, Noare, inspirisano je filmovima Alfreda Hičkoka i muzikom Bernarda Hermana iz "Psiha", misteriozno je i minimalistički svedeno, čistog koreografskog rukopisa.

Četiri fantastična igrača sa lakoćom igraju napete scene, nestaju u deliću sekunde kao na filmu iza visokih panoa, mrtva tela ustaju i pokreću se uz pomoć izvanrednih svetlosnih efekata. Poetsko muzičko- scensko- plesno delo zamrznutih slika, sa dugim pauzama tišine, iznenadnih prolomljenih zvukova kao citata Hičkokovog stila filma noar, publici je držala pažnju punih 75 minuta nakon kojih se prolomio snažan aplauz, oduševljenje plesnim bioskopom.
Zapisnik sa lica mesta
Za 30 godina stvaralačkog rada film je uvek bio osnovna inspiracija belgijskoj umetnici Noare, "Zapisnik sa lica mesta" je njena intimna, izmaštana koreografija u kojoj je pružila mogućnost igračima iz svoje trupe da se iskažu kao ličnosti u komadu koji je konstruisan kao koreografski triler u kome se koristi filmska tehnika.

"U trileru uvek ima mrtvih, to je lako uraditi u filmu gde gledalac može da poveruje u to što se dešava ali u pozorištu nije lako imati mrtve na sceni zato što se tome prosto ne veruje, zato sam odlučila da počnem sa mrtvim čovekom na sceni koji se u jednom trenutku diže i tu postoji izvesna komika", ispričala je Noare u susretu sa novinarima pre predstave u Madlenianumu.

Na 11. BFI odigrano je 13 predstava u Beogradu, po jedna u Novom Sadu, Pančevu i Vršcu pred više od 17 000 posetilaca, a prateće programe, koji su uključivali filmski program u Kinoteci i brojne radionice, pratilo je hiljadu učesnika.
Minus jedan (Foto: Tanjug / Dragan Stankoviæ)
Na jednom od najboljih evropskih festivala igre koji je smelo zakoračio u drugu deceniju postojanja raznovrsnim koreografskim rukopisima nastalim na svim meridijanima, dodeljena je i četvrta po redu nagrada Vip poziva Gradimiru Pankovu, umetničkom direktoru Velikog kanadskog baleta iz Montreala, koji se Beogradu predstavio komadom “Minus jedan”.

-- Pročitajte i "Minus jedan" oduševio publiku 11. BFI --

Po oceni mnogih zaljubljenika u savremenu igru upravo je kompanija iz Montreala koju je Pankov predstavio na 11.BFI sabrala svu lepotu i čar igre na jednom mestu, izvela pravu festivalsku predstavu za pamćenje.

-- Pročitajte i “Wisteria Maiden”: Svetska premijera u BG-u --

Festival je pratilo 120 akreditovanih novinara iz zemlje i inostranstva, direktori brojnih festivala iz inostranstva, producenti, agenti i direktori pozorišta.
U Igorovim mislima (Foto: Tanjug / Danilo Peternek)
Prema rečima direktora BFI Aje Jung najveće interesovanje inostranih gostiju, privukla je svetska premijera Kompanije Andonisa Fonjadakisa, 57 registrovanih gostiju iz inostranstva došlo je da vidi premijeru.

-- Pročitajte i Šta se dešava u glavi muzičkog genija

Ovogodišnji Beogradski festival igre je realizovan uz podršku Delegacije EU u Srbiji pod pokroviteljstvom Grčke, predsedavajućeg u Savetu EU. Realizaciju programa su pomogli Ministarstvo kulture, Pokrajinski sekretarijat za kulturu Vojvodine a podrška Grada Beograda se još očekuje, izjavila je Jung na zatvaranju 11.BFI.

Publika 11.BFI gledala je predstave u izvođenju međunarodnih kompanija “Hubbard Street Dance” iz Čikaga (SAD), Šona Parkera iz Sidneja (Australija),Cimerman i de Pero iz Ciriha (Švajcarska), Malka iz Grenobla (Francuska), Akrama Kana iz Londona (Velika Britanija), Zapala Danca sa Sicilije.

-- Pročitajte i BFI: Moć ljudskog tela da ispriča priču --

Kompanija iz Liona izvela je premijerno delo grčkog koreografa Andonisa Fonjadakisa, gostovale su Matilda Monije i La Ribot iz Monpeljea i Ženeve (Francuska i Švajcarska), Balet Augzburg (Nemačka), Veliki kanadski balet iz Montreala (Kanada) i večeras na zatvaranju kompanija Mišel Noare iz Brisela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: