Gosta osnovao Novu beogradsku operu

Kulturna institucija pod imenom Nova beogradska opera (NBO) krajem sedmice zvanično je registrovana u Beogradu i delovaće pod vođstvom našeg poznatog dirigenta Predraga Goste, koji živi i radi u SAD.

Kultura

Izvor: Izvor: Tanjug

Subota, 12.04.2014.

16:04

Default images

Agencija za privredne registre Republike Srbije izdala je 8. aprila rešenje o registraciji te institucije, koja je osnovana 20. marta ove godine - na prvi dan proleća, saopštila je danas direktorka marketinga NBO Marija Jelić.

Cilj NBO je da upotpuni opersku repertoarsku prazninu u našem gradu, zemlji i regionu i to od baroknih do savremenih opera, te da pomeri kulturne granice i podigne nivo operske umetnosti.

Pored priznatih operskih umetnika, u NBO će učestvovati mladi talenti koji još nisu imali šansu da se pojave profesionalno na sceni. NBO smatra da je izuzetno važno da se naše mlade snage što pre uvedu na scenu, da im se omogući da pevaju i ostanu u zemlji.

Takođe, će učestvovati pevači i instrumentalisti iz inostranstva, naročito iz okolnih zemalja, Italije, Bugarske, Crne Gore i Hrvatske, dodaje se u saopštenju.

Gosta živi i radi u Americi već 15 godina. Dirigovao je mnogim orkestrima i ansamblima (Londonski simfonijski orkestar, Ruski nacionalni orkestar u Moskvi, Nacionalna filharmonija u Vašingtonu), bio predavač na Oksford koledžu Emori univerziteta, a pored muzike studirao je menadžment, te trenutno vodi Makris fondaciju u Vašingtonu.

Osnivač je i umetnički direkctor Festivala rane muzike i Barokne akademije u Beogradu.

Povodom prijema rešenja o registraciji, prvi predsednik Upravnog odbora i umetnički direktor NBO Gosta je izrazio zahvalnost saradnicima na poverenju i smelosti da naprave zajednički korak napred, u nadi da aktivnosti NBO doprinesu razvoju kulture i pre svega operske umetnosti u našem gradu i našoj zemlji.

U umetničkom savetu NBO je i jedna od najvećih svetskih operskih pevačica, takođe iz Srbije, kontra-altistkinja Marijana Mijanović.

Prvi projekat, za koji su audicije završene u martu, biće barokna opera Klaudija Monteverdija "Krunisanje Popeje". Premijera će biti 15. juna u Beogradu, na sceni Madlenianuma, na 9. Festivalu rane muzike, repriza 22. juna, a zatim će gostovati u regionu.

U ovoj produkciji nastupiće operski umetnici iz Srbije, Italije, Bugarske, Hrvatske, SAD, Velike Britanije, Austrije, Nemačke i Kanade.

Za sledeću sezonu planirane su još dve nove opere, koje će specifičnošću u režiji, kostimografiji i kvalitetu pomerati kulturne granice u našoj sredini, navodi se u saopštenju.

Maestro Gosta je prošle godine dirigovao prvom operom na istorijskim instrumentima u Narodnom pozorištu "Didona i Enej", koja je naišla na odličan prijem publike i donekle označila početak razmišljanja o stvaranju nove kulturne institucije.

"Ako bismo uzeli u obzir sve mogućnosti koje naša operska scena nudi, doći ćemo do zaključka da je repertoar zastareo, a publika željna novih događanja i novih inicijativa", kaže Gosta, pozivajući zainteresovane umetnike i pozorišta da se jave, jer je NBO veoma otvorena za saradnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: