“Los Yugoslavos“ premijerno u Bitef teatru

Premijera pozorišne predstave „Los Yugoslavos“ zakazana je u ponedeljak, 16. decembar u 20:00h u Bitef teatru, saopšteno je iz instituta Servantes.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.12.2013.

18:55

Default images

Nakon premijere u Beogradu predstava nastavlja svoju turneju po Srbiji. U utorak i sredu, 17. i 18. decembra, premijerno biće izvedena u Puls teatru u Lazarevcu, a utorak i sredu, 24. i 25. decembra, u Narodnom pozorištu Užice.

Huan Majorga trenutno je jedan od najpoznatijih i najcenjenijih savremenih španskih pisaca. Njegov tekst "Los Yugoslavos" doživljava svoju svetsku premijeru upravo u Beogradu. "Jugosloveni" su nežna, malahnolična priča o usamljenosti stanovnika velikih gradova, o prijateljstvu i solidarnosti koji nas mogu iznenaditi u vremenu kad su ljudi otuđeni i "svako gleda svoja posla", o otkrivanju "unutrašnjeg plesa" koji životu može dati neki vedriji ritam ali za kojim se mora tragati i verovati da on postoji....Jugosloveni se u ovom komadu pojavljuju samo kao metafora, oni simbolizuju stanovnike jedne zemlje koja je nestala, dematerijalizovala se, i samim tim i sami postaju simbol za tugu, melanholiju, izgubljeni osećaj sreće i bezbrižnosti..."Los Yugoslavos" će biti predstava sa "pevanjem,plesanjem i plakanjem".

Na premijernim izvođenjima u Bitef teatru i Lazarevcu prisustvovaće i pisac Huan Majorga.
Reditelj: Stevan Bodroža
Prevod: Jasna Hudak Stojanović
Dramaturgija: Olga Dimitrijević
Scena i kostim: Antun Marohnić
Muzika: Vedran Vučić
Igraju: Andrej Šepetkovski, Bojana Zečević, Darko Bjeković, Ana Jovanović, Jelena Cvijetić, Aleksandar Trmčić, Milan Tomić, Predrag Paunović, Pero Bjeković, Zoran Belošević i Bitef dens kompanija- Anja Nikolić i Nenad Pavićević
Koprodukcija: Teatar Puls- Lazarevac, Bitef teatar i NP Užice

Predstava je realizovana uz pomoć Instituta Servantes i Ambasada Kraljevine Španije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: