Knjaževsko srpski teatar u Ateljeu 212

Knjaževsko srpski teatar iz Kragujevca gostovaće večeras u Ateljeu 212 sa predstavom "Hladnjača za sladoled" po tekstu Ružice Vasić u adaptaciji i režiji Primoža Beblera.

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 21.12.2013.

08:16

Default images

Ova predstava je jedna od poslednjih režija istaknutog slovenačkog umetnika Beblera, koji je značajan deo karijere ostvario u Srbiji, a preminuo je ove jeseni u Ljubljani u 63. godini.

O saradnji sa dragim kolegom i prijateljem u četvrtak su na konferenciji za novinare govorili v.d. direktorka Ateljea Ivana Dimić, umetnički direktor teatra u Kragujevcu Nebojša Bradić i reditelj i pozorišni kritičar Goran Cvetković, Beblerov kolega sa klase na Fakultetu dramskih umetnosti, kao i glumica iz kragujevačke predstave Katarina Mitrović.

Ovo gostovanje biće svojevrsni omaž Bebleru, rekli su oni podsetivši da je bio izuzetna ličnost, otmenog držanja, izraženog društvenog angažmana, a u prvom redu neumorni posvećenik teatarske umetnosti.

Bebler je rođen u Njujorku 1951. godine. Školovao se u Parizu, Indoneziji i Beogradu. Kao student radio je u "Krsmancu" i Dadovu, po diplomiranju bio je umetnički direktor Kruševačkog pozorištu, zatim direktor pozorišta u Subotici, a od 1984. do 1992. godine direktor pozorišta "Duško Radović".

Karijeru je nastavio u teatrima u Kranju, Novoj Gorici i Trstu, gostujući kao reditelj na mnogim scenama bivše Jugoslavije.

Drama "Hladnjača za sladoled" je pobedila prošle godine na konkursu Knjaževsko srpskog teatra "Kragujevac u pamćenju i izvan pamćenja".

U fokusu su oni koji su sazrevali u burnim 90-im godinama prošlog veka, što je ostavilo manje ili više bolne posledice na sve pripadnike još jedne izgubljene generacije.

Uloge igraju Mirko Babić, Sanja Matejić Todorović, Miloš Krstović, Nikola Milojević, Katarina Mitorvić, Miodrag Pejković, Nenad Vulević i Aleksandar Milojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: