"Krcko Oraščić" sa ruskim i srpskim igračima

Prvaci Marijinskog i Mihailovskog baleta iz Sankt Peterburga, solisti beogradskog baleta, učenici škole "Lujo Davičo" i dečiji hor "Zvončići" iz Pančeva izvešće 22. decembra u Sava centru balet Petra Iljiča Čajkovskog "Krcko Oraščić", najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 20.12.2013.

17:42

Default images

U glavnim ulogama su prvak Marijinskog teatra Igor Kolb i prvakinja Marijskog teatra i Baleta Bečke državne opere Olga Esina.

U predstavi igra još osam solista Marijinskog i Mihailovskog teatra, "Valcer cveća" izvešće solisti beogradskog baleta u koreografiji Konstantina Kostjukova, a učestvuje i 65 učenika osnovne i srednje škole "Lujo Davičo" i pančevački dečiji hor.

Savetnik u projektu i osnivač časopisa za umetničku igru "Orchestra" Ivana Milovanović istakla je značaj projekta koji je inicirala i realizuje produkcijska kuća S.I.L.B. u okviru projekta "Ruska kultura u Srbiji", a u saradnji sa Sava centrom.

Ona je naglasila da je reč o beogradskoj produkciji čuvenog baleta Čajkovskog, u koreografiji Jurija Andrejeva i Natalie Toriašvili iz Ðagiljev art centra (Sankt Peterburg), čiji je rad sa decom iz škole "Lujo Davičo" od nemerljivog značaja.

Milovanović je prenela utiske Natalie Toriašvili koja je ocenila da "imamo vrlo nadarenu decu koja brzo uče" i dodala da je mališanima iz škole "Lujo Davičo" dozvoljeno da i ubuduće igraju ono što su naučili od ruskih umetnika.

Sve je to vrlo važno, prema njenim rečima, zbog lošeg stanja u belatskom obrazovanju u Srbiji i podsetila da Srbija do sada nije imala svoju postavku "Krcka Oraščića".

Predstava u Sava centru biće prvi zajednički nastup Kolbe i Esine i oni su izrazili zadovoljstvo zbog celog projekta, pozvavši publiku da se prepuste "njihovoj bajci".

Koreograf Andrejev je naglasio da je "Krcko Oraščić" za njega lično vrlo složen i veliki projekat pre svega zbog povezivanja ruske i srpske baletske škole, usklađivanja ruskog i srpskog baleta.

Producent Aljona Ištokovič je rekla da je upravo taj spoj vrlo bitan i da im je želja bila da povežu dve baletske škole i svetu podare novu kreaciju.

Ona je ocenila da je sada pravi trenutak da se ponovo povežu ruski i srpski balet, naglasivši da ruski balet može mnogo doprineti razvoju srpske igre.

Srpski igrači i učenici su se pripremali dva i po meseca, a zajedničke probe sa ruskim umetnicima počinju danas.

Događaj se održava pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: