Rada Đuričin dobitnica "Zlatnog ćurana"

Pozorišna, televizijska i filmska glumica Rada Đuričin dobitnica je najvišeg priznanja 43. Pozorišnog festivala najboljih komediografskih ostvarenja Srbije "Dani komedije" u Jagodini - "Zlatnog ćurana" za životno delo.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 17.12.2013.

13:19

Default images

Ovu odluku doneo je danas Upravni odbor (UO) festivala, a nagrada će biti uručena na "Danima komedije", koji se tradicionalno održavaju od 20. do 27. marta naredne godine.

Rada Đuričin je diplomirala 1958. godine na Fakultetu dramskih umetnosti i 1961. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu srpski jezik i književnost. Debitovala je glavnom ulogom u predstavi "Dnevnik Ane Frank" 1958. godine u Narodnom pozorištu Beograd.

Članica je Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Na "Danima komedije" statuetu "Ćuran" za glumu dobila je 1975. godine za ulogu Glafire u predstavi "Vuci i ovce" Nikolaja Ostrovskog, u režiji Evgenija Simonova (gosta iz SSSR) u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta, podsetio je na konferenciji za novinare predsednik UO "Dana komedije" Dobrica Milićević.

"Zlatni ćuran" se sastoji od statuete "Ćuran", plakete i novčanog iznosa. Nagrada je ustanovljena 2001. godine i do sada su je dobili: Miodrag Petrović Čkalja, Danilo Bata Stojković, Mira Banjac, Ljubomir Ubavkić Pendula, Nikola Simić, Olivera Marković, Bora Todorović, Vlastimir Đuza Stojiljković, Petar Kralj, Milena Dravić, Jelisaveta Seka Sabljić. Nagradu su dobili i pozorišni kritičari Muharem Pervić i Milosav Buca Mirković, a režiser Dejan Mijač je odbio da je primi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: