Prva muška “Gospođa ministarka”

Na Večernjoj sceni pozorišta "Boško Buha" 8. oktobra biće premijerno izvedena nova verzija Nušićeve "Gospođe ministarke", u muškoj glumačkoj podeli, u adaptaciji i režiji Tanje Mandić Rigonat.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 05.10.2013.

19:31

Default images

Naslovnu ulogu igra Goran Jevtić, Živkinog muža ministra Simu Mihailo Todorović, zeta Čedu i ćerku Daru - Miloš Vlalukin i Uroš Jovčić, služavku Anku - Nemanja Oliverić, dr Ninkovića - Viktor Savić, a jedina glumica u predstavi je Katarina Marković u ulozi deteta Rake.

Rediteljka je na konferenciji za novinare obrazložila ovo "preoblačenje" temom predstave, a to je travestija.

"U pozorištu se stalno prerušavamo, ali to je plemeinta igra koja stvara novi smisao i traga za istinama o čoveku i životu. Međutim, sve više smo svedoci travestije u društvu i politici, prerušavaju se i ljidi i ideje tražeći poželjni imidž na tržištu borbe za vlast i moć", rekla je ona.

Rediteljka je podsetila da kod Nušića, koji je na tapet stavio mane malograđana, ima pravde, jer posle skandala u novinama ministar Sima podnosi ostavku, čime je Živka kažnjena.

"To danas deluje kao patrijarhalna bajka. Nemam sentiment prema toj klasi, koja je iznedrila najstrašnije totalitarne sisteme u 20 veku. Naša se predstava završava drugačije", najavila je ona.

Ipak, i ova "Gospođa ministarka" biće komična, kako je i napisano.

"Živka je arhetip, stanje svesti i srpska politika, a njena kuća je Srbija danas u malom. Nasmejaće publiku i slatko i gorko. Nušićev humor je katarzičan i opominjući", kazala je Mandić Rigonat.

Direktor pozorišta Boško Ðorđević istakao je da je postavljanje domaćeg klasika, pritom i našeg savremenika Nušića na repertoar značajan potez za svaki teatar, a posebno za "Buhu", čiji je osnivač i dugogodišnji direktor bila njegova ćerka Gita Predić Nušić.

Premijera je zakazana baš na dan njegovog rođenja (8. oktobar 1864. - 19. januar 1938.), a ranijih godina u "Buhi" su izvođene i predstave "Hajduci", "Kirija", "Put oko sveta", "Sumnjivo lice".

Jevtić, koji je diplomirao sa monodramom "Ti me Živka zaboravi", izjavio je da mu je u novoj postavci značajno što igra ženu upravo zato što nema "ženski mozak" ni ženska sredstva, nego kao glumac brani lik na osnovu njegove ljudske dimenzije i odnosa prema polugama vlasti u jednom "iskrivljenom" svetu.

Na pitanje da li će njegova Živka biti simpatičan ili negativan lik, odgovorio je da mu je žao tih ljudi koje borba za vlast uhvati kao neki demon.

"Postoji i deo ljudskosti u njima, ali ta agresivna borba za vlast je najteži porok, teži od alkohola i kocke, kako je to pisao Meša Selimović", rekao je on.

U velikom glumačkom ansamblu su i doajen Vlasta Velisavljević kao ujka Vasa, Dragoljub Denda i Branislav Platiša (tetka Savka i tetka Daca), Aleksandar Radojičić (raspuštenica Soja) i drugi, među kojima i studenti Akademije umetnosti.

Rediteljka je osmislila scenski prostor, a kostime iz 30-ih godina prošlog veka kreirale su Ivana Vasić i Ivana Šešlija (studio Konstrukt), dok je kompozitor Draško Adžić.

Direktor Ðorđević je napomenuo da mu ističe drugi mandat u "Buhi" i istakao da mu je čast što ga završava premijerom velike ansambl predstave, ali je ukazao i na veoma tešku materijalnu situaciju u kojoj je svaka nova produkcija pravi podvig.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: