"Grebanje" večeras u Bitef teatru

U Bitef teatru večeras (11. oktobar) će biti održana beogradska premijera predstave ''Grebanje ili Kako se ubila moja baka'', po tekstu Tanje Šljivar u režiji Selme Spahić.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 11.10.2012.

16:04

Default images

Predstava je realizovana u koprodukciji Bitef teatra sa Bosanskim narodnim pozorištem iz Zenice i Hartefakt fondom iz Beograda.

Uspešna premijera u Zenici bila je 7. septembra, u planu je gostovanje u Sarajevu, a moguće je i u Banjaluci.

Mlada autorka Tanja Šljivar, koja je rođena u Banjaluci i studirala u Beogradu, napisala je "Grebanje" kao diplomski tekst, kod mentorke Biljane Srbljanović.

Radnja je smeštena u posleratnu Banjaluku. Jedna devojčica se pred odlazak za Nemačku oprašta sa drugovima. Tema je zatvorenost sredine i indoktrinacija nacionalzimom kojoj su deca izložena od strane roditelja, škole i medija.

Rediteljka, Selma Spahić. rođena je u Foči, školovana u Zenici, a sada živi u Sarajevu.

Najavljujući predstavu ona je rekla da joj je važno što je najbitnija tema u ovom komadu - drama odlaska, ali i to što komad direktno govori šta mora da se popravi.

Učiteljicu i decu igraju bosanski glumci Lana Delić, Dženana Džanić, Enes Salković, Snežana Vidović, Nusmir Muharemović, Faketa Salihbegović-Avdagić i Maja Izetbegović

Scenograf je Mirna Ler, kostimograf Sanja Džeba, kompozitor Draško Adžić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: