Gran pri 46. Bitefa za "Decu sunca“

Gran pri "Mira Trailović" 46. Bitefa dobila je holandska predstava "Deca sunca" autora Iva van Hovea. Specijalna nagrada žirija pripala je predstavi "Mrzim istinu" zagrebačkog teatra &TD, prema konceptu i u režiji Olivera Frljića.

Izvor: Tanjug Beograd
Scena iz predstave Deca Sunca (Foto: Tanjug)
Scena iz predstave Deca Sunca (Foto: Tanjug)

To je kasno sinoć u Bitef art kafeu saopštio žiri učesnicima i gostima festivala, kao i novinarima koji su sačekali odluku o pobedniku nakon završetka glavnog programa.

Predsednik međunarodnog žirija bio je univerzitetski predavač, istraživač, kustos i kritičar izvođačkih umetnosti Goran Injac iz Poljske, a članovi pisac, umetnički direktor festivala "Pasaž" Žan Pjer Tiboda iz Francuske, dramaturškinja Elizabet Šak iz Austrije, kao i rediteljka Ðurđa Tešić i kostimografkinja i vizuelna umetnica Maja Mirković (Srbija).

Gran pri se dodeljuje za najbolju predstavu u celini i uobičajeno je da se ne obrazlaže.

Specijalna nagrada dodeljena je Frljiću "za preuzimanje rizika kako bi na osnovu ličnog iskustva stvorio čistu i jasnu predstavu, za inteligentan dramaturški postupak i umetnički eksperiment".

Žiri je istakao da je odlično odabran i prostor za izvođenje te predstave - Muzej istorije, što je doprinelo njenoj kontekstualizaciji.

Predsednik međunarodnog žirija bio je Goran Injac iz Poljske, a članovi Žan Pjer Tiboda, Elizabet Šak, Ðurđa Tešić i Maja Mirković.

Predstava "Mrzim istinu" bila je najbolja po mišljenju publike. U tradicionalnom glasanju gledalaca dobila je prosečnu ocenu 4,643. Na drugom mestu je "Gozba" (Slovenija) 4,642, a na trećem "Oni žive" (Srbija) - 4,53, saopštila je selektorka Bitefa Anja Suša.

Ovom prilikom objavljena je i nagrada "Politike" za najbolju režiju, koja je pripala mladom srpskom umetniku Milošu Loliću za "Krvave svadbe" u izvođenju pozorišta Folksbine iz Minhena.

Reditelji Van Hove, Frljić i Lolić nisu prisustvovali proglašenju nagrada.

Na kraju glavnog programa 46. Bitefa pre odluke o dobitniku Gran prija Bitefa sinoć je u Pozorištu na Terazijama holandska predstava "Deca sunca" i zvanično zatvorla ovogodišnje izdanje festivala.

Mnogočlani ansambl "Toneelgroep" (Teatarska grupa) iz Amsterdama dobio je buran aplauz publike nakon trosatne predstave, koja će večeras (22. septembar) biti reprizirana na istoj sceni.

Ove sezone "Decu sunca" Maksima Gorkog otkrili su kao aktuelnu dramu pojedini reditelji u zapadnoj Evropi, jer se bavi intelektualcima koji ne mogu da se snađu u složenim društvenim uslovima.

Predstava koja je gostovala na Bitefu izuzetno je aktuelna, sa najboljim holandskim glumcima svih generacija i pod rukovodstvom poznatog i nagrađivanog reditelja Van Hovea.

Slavni ruski pisac Gorki napisao je "Decu sunca" 1905. godine, u vreme prve ruske revolucije. U komadu se jasno oseća pretnja političkog haosa. Gorki predstavlja jednog zanesenog naučnika rešenog da nađe "novog čoveka", koji provodi sate raspravljajući sa ženom i prijateljima o boljem svetu.

U stvarnosti besni kolera i među stanovništvom raste nezadovoljstvo. Porodica Protas zatvara oči pred sumornom realnošću dok situacija eskalira.

Van Hove je režirao komad kao promišljanje o odgovornosti intelektualaca u savremenom društvu, jer su pitanja koja Gorki postavlja i danas relevantna.

Na 46. Bitefu, koji je počeo 12. septembra, u glavnoj selekciji izvedeno je 13 predstava iz osam zemalja, po izboru umetničkog direktora Jovana Ćirilova i Anje Suše.

Pozorište

"Hipnoza jedne ljubavi" pobednik Dana komedije

"Hipnoza jedne ljubavi" Dušana Kovačevića, u izvođenju beogradskog "Zvezdara teatra", pobednik je 46. Pozorišnog festivala najboljih komediografskih ostvarenja Srbije "Dani komedije". Ova predstava, odigrana je u nedelju uveče, a najbolja je i po oceni publike, koja joj je dala ocenu 4,80. Žiri je radio u sastavu: reditelj dr Miroslav Radonjić (predsednik) glumca Danica Maksimović i vajar Marija Vulić.

Pozorište ponedeljak 27.03. 08:21 Komentara: 0

Atelje 212 gostuje u Tuzli

Atelje 212 gostuje sutra u teatru "Kabare Tuzla", u okviru festivala "Dani akademskog teatra", a sa predstavom "Konstelacije" koju je režirala Saša Milavić Dejvis po tekstu savremenog engleskog pisca Nika Pejna.

Pozorište nedelja 26.03. 09:41 Komentara: 0
strana 1 od 446 idi na stranu