Gran pri 46. Bitefa za "Decu sunca“

Gran pri "Mira Trailović" 46. Bitefa dobila je holandska predstava "Deca sunca" autora Iva van Hovea. Specijalna nagrada žirija pripala je predstavi "Mrzim istinu" zagrebačkog teatra &TD, prema konceptu i u režiji Olivera Frljića.

Izvor: Tanjug Beograd
Podeli

To je kasno sinoć u Bitef art kafeu saopštio žiri učesnicima i gostima festivala, kao i novinarima koji su sačekali odluku o pobedniku nakon završetka glavnog programa.

Predsednik međunarodnog žirija bio je univerzitetski predavač, istraživač, kustos i kritičar izvođačkih umetnosti Goran Injac iz Poljske, a članovi pisac, umetnički direktor festivala "Pasaž" Žan Pjer Tiboda iz Francuske, dramaturškinja Elizabet Šak iz Austrije, kao i rediteljka Ðurđa Tešić i kostimografkinja i vizuelna umetnica Maja Mirković (Srbija).

Gran pri se dodeljuje za najbolju predstavu u celini i uobičajeno je da se ne obrazlaže.

Specijalna nagrada dodeljena je Frljiću "za preuzimanje rizika kako bi na osnovu ličnog iskustva stvorio čistu i jasnu predstavu, za inteligentan dramaturški postupak i umetnički eksperiment".

Žiri je istakao da je odlično odabran i prostor za izvođenje te predstave - Muzej istorije, što je doprinelo njenoj kontekstualizaciji.

Predsednik međunarodnog žirija bio je Goran Injac iz Poljske, a članovi Žan Pjer Tiboda, Elizabet Šak, Ðurđa Tešić i Maja Mirković.

Predstava "Mrzim istinu" bila je najbolja po mišljenju publike. U tradicionalnom glasanju gledalaca dobila je prosečnu ocenu 4,643. Na drugom mestu je "Gozba" (Slovenija) 4,642, a na trećem "Oni žive" (Srbija) - 4,53, saopštila je selektorka Bitefa Anja Suša.

Ovom prilikom objavljena je i nagrada "Politike" za najbolju režiju, koja je pripala mladom srpskom umetniku Milošu Loliću za "Krvave svadbe" u izvođenju pozorišta Folksbine iz Minhena.

Reditelji Van Hove, Frljić i Lolić nisu prisustvovali proglašenju nagrada.

Na kraju glavnog programa 46. Bitefa pre odluke o dobitniku Gran prija Bitefa sinoć je u Pozorištu na Terazijama holandska predstava "Deca sunca" i zvanično zatvorla ovogodišnje izdanje festivala.

Mnogočlani ansambl "Toneelgroep" (Teatarska grupa) iz Amsterdama dobio je buran aplauz publike nakon trosatne predstave, koja će večeras (22. septembar) biti reprizirana na istoj sceni.

Ove sezone "Decu sunca" Maksima Gorkog otkrili su kao aktuelnu dramu pojedini reditelji u zapadnoj Evropi, jer se bavi intelektualcima koji ne mogu da se snađu u složenim društvenim uslovima.

Predstava koja je gostovala na Bitefu izuzetno je aktuelna, sa najboljim holandskim glumcima svih generacija i pod rukovodstvom poznatog i nagrađivanog reditelja Van Hovea.

Slavni ruski pisac Gorki napisao je "Decu sunca" 1905. godine, u vreme prve ruske revolucije. U komadu se jasno oseća pretnja političkog haosa. Gorki predstavlja jednog zanesenog naučnika rešenog da nađe "novog čoveka", koji provodi sate raspravljajući sa ženom i prijateljima o boljem svetu.

U stvarnosti besni kolera i među stanovništvom raste nezadovoljstvo. Porodica Protas zatvara oči pred sumornom realnošću dok situacija eskalira.

Van Hove je režirao komad kao promišljanje o odgovornosti intelektualaca u savremenom društvu, jer su pitanja koja Gorki postavlja i danas relevantna.

Na 46. Bitefu, koji je počeo 12. septembra, u glavnoj selekciji izvedeno je 13 predstava iz osam zemalja, po izboru umetničkog direktora Jovana Ćirilova i Anje Suše.

Prati B92 na Viberu

Pozorište

Predstave iz Zagreba i Ljubljane u JDP-u

Posle zapaženog gostovanja predstave "Hamlet" na scenama Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani, predstave ova dva teatra gostovaće u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Predstava "Tri zime" Hrvatskog narodnog kazališta biće izvedena 29. maja, a predstava "Faust" Slovenskog narodnog gledališća 16. juna.

Pozorište ponedeljak 22.05. 10:54 Komentara: 1

Slobodan Unkovski režira "Ajnštajnove snove"

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu danas su počele probe za predstavu "Ajnštajnovi snovi" Alena Lajtmena u režiji Slobodana Unkovskog.U predstavi čija se premijera očekuje na jesen igraju Nikola DJuričko, Dragan Mićanović, Radovan Vujović, Vojislav Brajović, Anita Mančić, Branko Cvejić, Branka Petrić, Nataša Tapušković, Marija Vicković, Milena Živanović, Milica Gojković, Marko Grabež, Vučić Perović, Amar Ćorović, Joakim Tasić i Filip DJurić.

Pozorište petak 19.05. 13:51 Komentara: 0

Đankarlo del Monako režira "Normu" u Narodnom pozorištu

Đankarlo del Monako, italijanski operski reditelj, umetnik svetske reputacije i karijere, stigao je danas u Beograd, gde će na Velikoj sceni Narodnog pozorišta postaviti čuvenu Belinijevu operu "Norma". Tokom dana susreo se sa kompletnom umetničkom i saradničkom ekipom kojoj je predstavio svoju koncepciju rada na operi, koja će premijerno biti izvedena 10. juna, saopštio je nacionalni teatar.

Pozorište sreda 17.05. 18:49 Komentara: 0

"Totovi" u BDP: Groteska o represiji

Komad "Totovi" Ištvana Erkenja, u režiji, adaptaciji i dramatizaciji Ljiljane Todorović biće premijerno izveden 18. maja u Beogradskom dramskom pozorištu, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Pozorište ponedeljak 15.05. 18:06 Komentara: 0
strana 1 od 453 idi na stranu