Gran pri 46. Bitefa za "Decu sunca“

Gran pri "Mira Trailović" 46. Bitefa dobila je holandska predstava "Deca sunca" autora Iva van Hovea. Specijalna nagrada žirija pripala je predstavi "Mrzim istinu" zagrebačkog teatra &TD, prema konceptu i u režiji Olivera Frljića.

Izvor: Tanjug Beograd
Scena iz predstave Deca Sunca (Foto: Tanjug)
Scena iz predstave Deca Sunca (Foto: Tanjug)

To je kasno sinoć u Bitef art kafeu saopštio žiri učesnicima i gostima festivala, kao i novinarima koji su sačekali odluku o pobedniku nakon završetka glavnog programa.

Predsednik međunarodnog žirija bio je univerzitetski predavač, istraživač, kustos i kritičar izvođačkih umetnosti Goran Injac iz Poljske, a članovi pisac, umetnički direktor festivala "Pasaž" Žan Pjer Tiboda iz Francuske, dramaturškinja Elizabet Šak iz Austrije, kao i rediteljka Ðurđa Tešić i kostimografkinja i vizuelna umetnica Maja Mirković (Srbija).

Gran pri se dodeljuje za najbolju predstavu u celini i uobičajeno je da se ne obrazlaže.

Specijalna nagrada dodeljena je Frljiću "za preuzimanje rizika kako bi na osnovu ličnog iskustva stvorio čistu i jasnu predstavu, za inteligentan dramaturški postupak i umetnički eksperiment".

Žiri je istakao da je odlično odabran i prostor za izvođenje te predstave - Muzej istorije, što je doprinelo njenoj kontekstualizaciji.

Predsednik međunarodnog žirija bio je Goran Injac iz Poljske, a članovi Žan Pjer Tiboda, Elizabet Šak, Ðurđa Tešić i Maja Mirković.

Predstava "Mrzim istinu" bila je najbolja po mišljenju publike. U tradicionalnom glasanju gledalaca dobila je prosečnu ocenu 4,643. Na drugom mestu je "Gozba" (Slovenija) 4,642, a na trećem "Oni žive" (Srbija) - 4,53, saopštila je selektorka Bitefa Anja Suša.

Ovom prilikom objavljena je i nagrada "Politike" za najbolju režiju, koja je pripala mladom srpskom umetniku Milošu Loliću za "Krvave svadbe" u izvođenju pozorišta Folksbine iz Minhena.

Reditelji Van Hove, Frljić i Lolić nisu prisustvovali proglašenju nagrada.

Na kraju glavnog programa 46. Bitefa pre odluke o dobitniku Gran prija Bitefa sinoć je u Pozorištu na Terazijama holandska predstava "Deca sunca" i zvanično zatvorla ovogodišnje izdanje festivala.

Mnogočlani ansambl "Toneelgroep" (Teatarska grupa) iz Amsterdama dobio je buran aplauz publike nakon trosatne predstave, koja će večeras (22. septembar) biti reprizirana na istoj sceni.

Ove sezone "Decu sunca" Maksima Gorkog otkrili su kao aktuelnu dramu pojedini reditelji u zapadnoj Evropi, jer se bavi intelektualcima koji ne mogu da se snađu u složenim društvenim uslovima.

Predstava koja je gostovala na Bitefu izuzetno je aktuelna, sa najboljim holandskim glumcima svih generacija i pod rukovodstvom poznatog i nagrađivanog reditelja Van Hovea.

Slavni ruski pisac Gorki napisao je "Decu sunca" 1905. godine, u vreme prve ruske revolucije. U komadu se jasno oseća pretnja političkog haosa. Gorki predstavlja jednog zanesenog naučnika rešenog da nađe "novog čoveka", koji provodi sate raspravljajući sa ženom i prijateljima o boljem svetu.

U stvarnosti besni kolera i među stanovništvom raste nezadovoljstvo. Porodica Protas zatvara oči pred sumornom realnošću dok situacija eskalira.

Van Hove je režirao komad kao promišljanje o odgovornosti intelektualaca u savremenom društvu, jer su pitanja koja Gorki postavlja i danas relevantna.

Na 46. Bitefu, koji je počeo 12. septembra, u glavnoj selekciji izvedeno je 13 predstava iz osam zemalja, po izboru umetničkog direktora Jovana Ćirilova i Anje Suše.

Pozorište

Počinje festival "Off Frame"

Grupa "Hajde da..." organizuje od 26. novembra do 1. decembra peti regionalni festival društveno-angažovanog teatra "Van okvira / Off Frame" u saradnji sa Kulturnim centrom "Rex", galerijom HUB12 i Impact Hub-om.

Pozorište četvrtak 26.11. 13:08 Komentara: 0

"Petrijin venac" kao monodrama na sceni DADOV-a

Monodrama “Bog da prosti”“Anite Stojadinović urađena po motivima romana Dragoslava Mihailovića “Petrijin venac”posle izvođenja na festivalima u Makedoniji i BiH, prvi put za beogradsku publiku izvedenaa je u nedelju u Omladinskom pozorištu DADOV.

Pozorište nedelja 22.11. 20:20 Komentara: 1

Sindikati NP traže poštovanje zakona o kulturi

Na Dan Narodnog pozorišta, Sindikat muzičkih umetnika poslao je medijima pismo u kome iskazuje zabrinutost zbog zastoja u radu te institucije i nepoštovanja odrednica Zakona o kulturi koji propisuje obaveze upravnog odbora, upravnika i proceduru funkcionisanja ustanova kulture.

Pozorište nedelja 22.11. 17:13 Komentara: 7

Slobodan Beštić: Još uvek sam gladan glume

Prvak Drame Narodnog pozorišta Slobodan Beštić, laureat nagrade "Raša Plaović" za ulogu u predstavi "Moje nagrade" Tomasa Bernharda, naglasio je da su nagrade bitne u tom smislu što su ljudi prepoznali, uvažili i priznali rad koji je glumac ponudio.

Pozorište nedelja 22.11. 16:27 Komentara: 5

Predstava o životu Peti Smit u Domu omladine Beograda

U nedelju 22. novembra u okviru pozorišnog festivala BRAAAMS (Beogradska revija atipičnih autohtonih alternativnih malih scena) u Domu omladine Beograda će se održati predstava zasnovana na biografskim elementima iz života Peti Smit, jedne od najčuvenijih rokenrol ikona njujorške scene.

Pozorište četvrtak 19.11. 15:52 Komentara: 7
strana 1 od 406 idi na stranu