Mladenović: Nema razloga da odem

Gostujući u emisiji RTVB92 „Hoću da znam“ autorke Nataše Odalović, reditelj i upravnik Ateljea 212 Kokan Mladenović rekao je da ne postoji nijedan razlog, ekonomski i profesionalni, da podnese ostavku.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 20.09.2012.

10:12

Default images

„Neću da dam ostavku“ glasi naslov jednog od poslednjih intervjua koji ste dali – šta to znači?
„Meni je naravno žao što je do skandala uopšte došlo i ne osećam se vinovnikom toga, naprotiv učinio sam sve sve da do njega ne dođe. Ostavka se podnosi ako ste za nešto krivi i kada snosite odgovornost za loše stanje u nekoj kući, a svi parametri govore da smo mi bili izuzetno uspešni. Ja moje glumce beskrajno poštujem, ali ne mislim da od popularnosti možemo da napravimo pravnu kategoriju“.

Zašto niko iz štrajkačkog odbora i/ili bar neko od brojnih javnih ličnosti koji su zahtevali odlazak Mladenovića iz Ateljea i podržali štrajk upozorenja zaposlenih nije hteo da vam se suprostavi u TV duelu?
„Moja vrata su otvorena svima. Veoma mi je žao što nismo u prilici da polemišemo javno, ali bismo morali da iznosimo argumente. Ni profesionalni ni ekonomski razlozi glumaca nisu ugroženi. Ne može da se sve spušta na nivo lične netrpeljivosti. Atelje 212 nije vlasništvo ni njegovih glumaca, niti moje privatno. To je jedna od najznačajnijih institucija kulture u istoriji našeg naroda."

“Ovaj sukob između ostalog nastao je zato što inoviramo sistem rada, pošto stari više ne funkcioniše. Ne postoji više nigde u svetu da se ne zarade plate, osim kod nekih naših pozorišta… Prošle godine smo izveli 7 premijera, koliko su i sva ostala pozorišta zajedno. Mislim da glumci iz drugih pozorišta treba da se posvete svom radu i svom pozorištu. Atelje je 28. maja primljen u Evropsku pozorišnu konvenciju, skup 44 najuspešnije pozorišne kuće u Evropi, u koji se ulazi praćenjem visokih standarda poslovanja i umetničkih rezultata. Ne postoji bilo kakav profesionalni ili ekonomski osnov za štrajk glumaca.”

Na sajtu Pištaljka objavljena je dokumentacija koja pokazuje da ste vi kao upravnik pozorišta Atelje 212 potpisali autorski ugovor sa samim sobom kao rediteljem predstave „Kosa“ u kome ste sebi odredili proviziju od 5% od prodatih karata i na osnovu toga isplatili sebi 960.277,41 dinara bruto...
“Što se tiče moje 'bahatosti' vezane za dragi ansambl, to apsolutno nije tačno. Ja sam naravno i sam umetnik i poštujem umetničke slobode. Voleo bih da bilo koji od mojih glumaca kaže da li je na bilo koji način za ove tri godine sankcionisan. Ja odgovorno tvrdim da nije. Ja nemam ništa protiv da se neko ponaša kao slobodni umetnik, ali za to - neko mora da bude slobodni umetnik. Naši glumci u zemlji gde je prosečna plata građana 30.000 dinara, imaju prosečnu platu 62.000. U zemlji gde više nema para ni za šta, pa ni za kulturu, ponašati se tako manirom slobodnog umetnika, a primati stalnu platu svakoga meseca, ne mislim da je moralno.”

Čini se da je od predstave Olivera Frljića “Zoran Đinđić” sukob eskalirao?
"Ne postoji sukob ideologija. Oliver je napravio vrlo intrigantnu predstavu. Svi glumci su bili pozvani na razgovor i u prijateljskom tonu im je saopšteno da mogu da izađu iz predstave bez konsekvenci. Četvoro njih je to iskoristilo. Šta se dalje dešavalo - to je stvar autora predstave i naših glumaca. Tvrdim da se u toj predstavi, svi koji se pominju - pominju statistički, a ne da bi se vređali. Mog udela u tom 'skandalu' nema."

„Naša pozorišna kritika uglavnom ne postoji, a naša svest šta je jedna pozorišna predstava je poljuljana odavno. Mi pokušavamo da kažemo važne stvari o vremenu u kojem živimo.

'Zoran Đinđić' je društveni događaj, javna tribina o veoma važnoj temi u našem društvu.“

Da li onda možete da kažete da sukob nema nikakve veze sa predstavom „Zoran Đinđić“?
"Sukob je postojao od prvog trenutka i mog dolaska u Atelje, ali se proširio od predstave. Ne postoji problem koji se ne može reštiti i mi moramo da razgovaramo. Ta vrsta detinjeg ponašanja može samo kod svoje kuće, a ne u pozorištu. Svako mora da radi svoj posao. Skupština grada i budžetska inspekcija koji su dolazili u Atelje pokazali su da ne postoji nijedan dinar para koje su nenamenski potrošene..."

„25 glumaca, dokazanih, popularnih glumaca - ja sam ponosan što imamo popularan ansambl - ne može da drži kao taoce većinu zaposlenih i da blokira rad kuće.Vi ne možete ni po zakonu ni pod kojim drugim pravom da uzurpirate neku organizaciju. Ako je to stav 25 ljudi nasuprot stotine drugih – ne možete da držite taoce i da blokirate rad kuće.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: