"Oni žive" danas na Bitefu

Pozorišno-politički projekat mladih dramaturga Maje Pelević i Milana Markovića "Oni žive (U potrazi za nultim tekstom)", koji je proletos podigao dosta prašine u javnosti, biće ponovo izveden 17. septembra u glavnom programu 46. Bitefa.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.09.2012.

09:32

Default images

Reč je o javnom čitanju teksta "Oni žive", koje izvode sami autori, u 18 sati na sceni "Studio" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) i sutra u 20 sati u svečanoj sali Starog dvora.

U okviru projekta dvoje autora se u februaru ove godine učlanilo u čak sedam partija - Demokratsku stranku Srbije, Ujedinjene regione Srbije, Socijaldemokratsku partiju, Demokratsku stranku, Liberalno-demokratsku partiju, Srpsku naprednu stranku i Socijalističku partiju Srbije.
Javno èitanje teksta projekta Oni Žive (www.bitef.rs)
Vrlo brzo nakon učlanjenja postali su članovi većine stranačkih Saveta za kulturu, a u nekim partijama dospeli su i na kadrovsku listu. Svojim novim partijskim "kolegama" predstavili su se tekstom "Ideja, strategija, pokret" u kojem su izneli razmišljanja na temu marketinške strategije stranke.

Kako kažu Pelevićeva i Marković, u svim strankama dobro je prihvaćen taj tekst koji je zapravo nastao preuzimanjem delova teksta Jozefa Gebelsa "Znanje i propaganda" iz 1928. godine.

Kako kažu Pelevićeva i Marković, u svim strankama dobro je prihvaćen taj tekst koji je zapravo nastao preuzimanjem delova teksta Jozefa Gebelsa "Znanje i propaganda" iz 1928. godine.

Javno čitanje prvo je bilo planirano za 17. mart u JDP-u, ali je otkazano, a autori su dobili prostor 8. aprila u Domu omladine.

Projekat je zaživeo i na blogu www.onizive.wordpress.com.

U glavnom programu Bitefa 17. septembra će gostovati subotičko pozorište "Deže Kostolanji" sa predstavom Andraša Urbana "Dogs and drugs", u 20 sati na sceni Bitef teatra.

Scenski tekst ove aktuelne predstave - segmente na temu nasilja, narkomanije i seksualnosti, postavili su reditelji Jelena Bogavac, Ferenc Peter i Zoltan Puškaš, a Urban ih je isprepletao i uobličio u koherentnu umetničku celinu.

Reditelj i članovi ansambla subotičkog teatra kreirali su stilski eklektično delo, u kom se burleska i travestija smenjuju sa hiperrealizmom i kabareom, ocenila je domaća kritika.

Predstavu izvode glumci Marta Bereš, Arpad Mesaroš, Gabor Mesaroš, Kinga Mezei, Imre Elek Mikeš i Zoltan Pletl.

U repriznom programu Bitefa danas će na različitim lokacijama biti izvedene predstave "Nosferatu" (Hrvatska), "Gozba" (Slovenija) i "Vežba iz koreografije pažnje" (Srbija).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: