Atelje 212: I nova sezona i protest

U Ateljeu 212 sutra (17. 9) počinje redovni repertoar u novoj sezoni, ali istovremeno veći deo glumačkog ansambla najavljuje nastavak protesta protiv upravnika Kokana Mladenovića.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 16.09.2012.

12:17

Default images

Na sajtu popularnog pozorišta objavljeno je da će prva predstava na velikoj sceni biti izvedena 17. septembra. Za početak je odabran jedan od hitova ovog teatra - "Ratna kuhinja" po tekstu Stevana Koprivice u režiji Milana Karadžića.

Naredne večeri, 18. septembra počinje da radi i mala scena "Petar Kralj", a na programu je takođe vrlo tražena predstava - "Pomorandžina kora" po tekstu Maje Pelević, u režiji Gorana Markovića.

Glumci su, međutim, za ponedeljak u podne, u foajeu Ateljea, najavili konferenciju za novinare na kojoj će saopštiti svoje dalje korake.

Spor između većeg dela glumačkog ansambla i upravnika izbio je u javnost pre nešto više od tri meseca, pred kraj prethodne sezone.
Glumci su tada zatražili smenu upravnika i upozorili da sa njim više neće ulaziti u nove projekte, dok je Mladenović njih optužio za nesavestan rad.

"Presudu" treba da donese osnivač tog teatra - Skupština Beograda, na preporuku gradskog Sekretarijata za kulturu. Međutim, novi sekretar za kulturu još nije izabran, pa se u Ateljeu i dalje čeka na rasplet ove situacije.

Glumci Ateljea koji traže smenu upravnika (25 od 33 člana ansambla) obrazložili su svoj zahtev u 12 tačaka. Uz kritike na njegov račun - zbog samovolje, bahatosti i estradizacije, nezadovoljni glumci smatraju da se Mladenović čim je došao, pre tri godine, postavio kao da je direktor fabrike pred stečajem.

Zahtev je još 4. juna većinom glasova prihvatio Upravni odbor tog teatra i uputio ga Skupštini grada.

Mladenović je sa svoje strane isticao pozitivne rezultate poslovanja Ateljea, a glumce je optužio da se deo njih ponaša kao da su slobodni umetnici, dok primaju plate stalno zaposlenih. On je tada izjavio da neće da ulazi u polemiku i da će sve argumente i dokumentaciju predočiti Skupštini Grada Beograda.

Gradonačelnik Dragan Đilas izjavio je, takodje u junu, da je potrebno ozbiljno sređivanje stanja u svim pozorištima i drugim ustanovama kulture za koje je nadležan Grad Beograd.

Da li je i kakav plan zatim usvojen, za sada nije poznato.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: