Ulica "Mlada Bosna" u Andrićgradu

Srpski režiser Emir Kusturica izjavio je u Višegradu da će se glavna ulica u Andrićgradu, koji se od kamena gradi po njegovoj zamisli, zvati “Mlada Bosna”.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.09.2012.

09:22

Default images

Kusturica je objasnio da je “Mlada Bosna” organizacija kojoj je pripadao srpski nobelovac Ivo Andrić, dodajući da "iako je neki nazivaju nacionalističkom, istorija govori da su njeni članovi bili i Srbi i muslimani, pa čak i Hrvati”, preneli su bosanski mediji.

"Mlada Bosna" je omladinska organizacija, osnovana 1904. godine, koja se borila protiv austrougraske okupacije BiH. Njen član Gavrilo Princip je 28. juna 1914. godine u Sarajevu izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda. Ovaj događaj bio je povod Austrougarskoj za rat protiv Srbije, koji je prerastao u Prvi svetski rat.

Kusturica je u Andrićgradu ugostio ministra inostranih poslova Izraela Avigdora Libermana i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Liberman je nakon obilaska Andrićgrada plovio kanjonom reke Drine prema Žepi. "Divno je biti ovde, planinariti, biti na raftingu, splavariti. Ono što je najvažnije, ovde su ljudi izuzetno dobri”, rekao je Liberman.

Izaelski diplomata je obišao i most Mehmed-paše Sokolovića na Drini.

Liberman se sinoć na Mokroj Gori sastao sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem. Dačiću, Libermanu i Dodiku je domaćin bio Kusturica koji je u njihovu čast priredio večeru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: