Pinokio otvara sezonu u Radoviću

Malo pozorište "Duško Radović" otvoriće svoju novu sezonu 11. septembra premijerom predstave "Pinokio" autora Slobodana Obradovića, po motivima knjige Karla Kolodija, u režiji Ksenije Krnajski.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 06.09.2012.

14:22

Default images

"Nastojimo da pomirimo edukativni i komercijalni momenat", izjavio je danas upravnik Damjan Kecojević obrazlažući repertoarski izbor ove popularne, ali i poučne bajke na konferenciji za novinare na privremenoj adresi "Radovića", u zgradi nekadašnjeg bioskopa "Jugoslavija" na Novom Beogradu.

Rediteljka Krnajski rekla je da su ona i Obradović odavno želeli da rade neku bajku, ali "ne tipičnu bajku za devojčice, kao što je, na primer, "Uspavana lepotica", nego mangupsku bajku kakva je ova o Pinokiju".

"Predstava će biti dobra za provod i za odrastanje naše publike. Tu niko nije lepi bogati princ. U formi putešestvija prikazuju se iskušenja kroz koja na putu sazrevanja prolazi svako dete, bilo dečak ili devojčica", istakla je Krnajski.

Naslovnu ulogu drvenog lutka, a zatim dečaka igra mlada glumica Jovana Petrović, koja, prema rečima rediteljke, "ima veliku i autentičnu dečju energiju".

U ansamblu su Nenad Radović, Nikola Protulipac, Miloš Anđelković, Sandra Rodić Janković, Alek Rodić i Jovana Cvetković.

Dramaturškinja Marija Karaklajić objasnila je da je tekst baziran na romanu Kolodija, ali i poznatom filmu Volta Diznija i da je priča data u fragmentarnoj strukturi.

"Pinokio odrasta učeći da savlada iskušenja - kako naučiti da se razlikuje dobro od zla, kako pokazati požrtvovanost, hrabrost, odanost, kako ostati veran nekim principima...", rekla je ona.

Kostime kreira Lidija Jovanović, scenu Iva Čukić, muziku Vladimir Petričević, a scenski pokret Kecojević. Sve zajedno je van šablona, osavremenjeno, brzo, a ipak čarobno, kažu u "Radoviću".

Sledeća premijera u planu je za "rođendan" tog pozorišta 23. oktobra. - "Snežana i sedam patuljaka" u režiji Nikole Zavišića.

Idućeg meseca imaće i značajno gostovanje na festivalu MESS u Sarajevu, sa predstavom "Neke vrlo važne stvari" autorke Dalije Aćin.

"Toliko za sada znamo, a dalji planovi zavisiće od budžeta", izjavio je upravnik, dodajući da ipak ima lepih vesti jer u staroj zgradi tog teatra na Tašmajdanu dobro napreduju građevinski radovi i trebalo bi da budu završeni krajem ovog meseca.

Sledi, međutim, složeni deo posla - nabavka i instaliranje scenske tehnike, te se još ne može reći kada će se ansambl vratiti na matičnu scenu.

U međuvremenu, 15-ak predstava "Radovića" na Dečjoj i Večernjoj sceni privuklo je novobeogadsku publiku pa je poseta u lepoj, renoviranoj sali bivšeg bioskopa i veća od očekivanja, kaže Kecojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: