Premijera Žabe u vreloj vodi 18.09.

U okviru pratećeg programa 46. Bitefa premijerno će 18. septembra u 20h na 4. spratu Beograđanke biti izvedena predstava "Žabe u vreloj vodi", ili "Kako smo preživeli žurke i bombe i šta se u međuvremenu dogodilo sa našim planovima".

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 06.09.2012.

09:32

Default images

Ostala izvođenja - u okviru pratećeg programa 46. Bitefa su: 19, 20, 21, 22, 23. septembra u 20h.

„Sve je mirno, život stoji na „pauzi". Ali mi smo u paralelnom svetu. Plivamo u vakuumu balona. Spolja gledano, balon skoro nepomično lebdi, ali iznutra je pod visokim pritiskom. Kao čestice pri ekstremnom ubrzanju jurimo tamo-amo i živimo superbrzi život. Zabava bez kraja! Danas. Na stolu je svako veče bogata trpeza: alkohol, droge, seks. Ko zna da li ćemo sutra još uvek biti živi."

Prva nemačko-srpska koprodukcija pozorišne trupe spreeagenten je priča o mladim ljudima iz Berlina i Beograda, smeštena u 1999. godinu, poslednju godinu prošlog milenijuma.

U proleće 2012. godine su u Beogradu i Berlinu vođeni razgovori sa osobama u srednjim tridesetim. U tim intervjuima se sagovornici koji su sada „u najboljim godinama" sećaju proleća 1999. godine. Ovi razgovori skiciraju svakodnevni život u Berlinu i Beogradu neposredno pre smene milenijuma, svedočeći o suprotnostima pri kovanju planova za budućnost, noćnog života, euforije i dilema nastalih pod dijametralno različitim uslovima: odnos ka životu ove generacije u jednom gradu je uslovljen zamorom od dobrih životnih uslova, a u drugom NATO bombardovanjima.

„Ovaj večiti rat. U nekom trenutku izgubio sam želju da razumem ko se uopšte bori protiv koga." (Berlin)
„Imaš samo 25 godina i tvoj život se odjednom zaustavio kao pritiskom na ‚pauzu‘." (Beograd)
„1999. godine sam proživljavala veliku krizu. Odvratan period." (Berlin)
„To je bilo najlepše vreme u našem životu." (Beograd)



Predstava ŽABE U VRELOJ VODI u režiji nemačke autorke i režiserke Susanne Chrudina nastala je u saradnji sa nemačkom autorkom Charlotte Roos i srpskim piscem Filipom Vujoševićem na osnovu ovih razgovora. Radnja predstave odigrava se tokom jedne noći u kojoj se u oba grada grupa prijatelja sreće i zajedno izlazi.

Predstava će se igrati na nemačkom, srpskom i engleskom jeziku. Ansambl čini osmoro nemačkih i srpskih glumaca, a njih će muzički podržavati lokalni DJ-evi. Komad je režirao mešoviti nemačko-srpski tim, a ŽABE U VRELOJ VODI će se 2012. godine prikazivati i u Beogradu i u Berlinu.

Predstava će se izvoditi u okviru 46. Bitefa, a nakon jednog od izvođenja, biće održana i javna diskusija u kojoj će učestvovati glumački ansambl i umetnički tim predstave.

U Berlinu će u saradnji sa Ballhaus Ost biti odigrano šest predstava. Deo tog projekta je i scensko čitanje nemačkog prevoda komada „Ronald, versteh mich doch" („Ronalde, razumi me") Filipa Vujoševića. I u Berlinu će takođe biti održane javne diskusije na kojima će učestvovati glumci i kreativni tim predstave.

UČESNICI
Glumački ansambl: Isabelle Barth, Jelena Bosanac, Andrija Daničić, Tinja Došen, Ana Marković, Arndt Schwering-Sohnrey, Anjorka Strechel, Johannes Richard Voelkel
DJ-evi iz Beograda i Berlina
Tekst: Charlotte Roos, Filip Vujošević, Susanne Chrudina
Koncept i režija: Susanne Chrudina
Koncept i video-podrška: Branka Pavlović
Scenografija: Janina Janke
Kostimografija: Tatjana Radišić
Dramaturgija: Verena Harzer
Produkcija: ehrliche arbeit - Freies Kulturbüro
Stručna saradnja: Josefina Bajer

Beograd:
Premijera (u okviru pratećeg programa 46. Bitefa): 18. septembar 2012, 20h
Ostala izvođenja (u okviru pratećeg programa 46. Bitefa): 19, 20, 21, 22, 23. septembar 2012, 20h
Diskusija u kojoj učestvuje glumački ansambl i umetnički tim: 20. septembar 2012, nakon predstave
Lokacija: RK Beograđanka, 4. sprat, Masarikova 5

Berlin:
Nemačka premijera i predstave: oktobar/novembar 2012.
Scensko čitanje „Ronalde, razumi me" (Filip Vujošević): oktobar/novembar 2012, Ballhaus Ost
Diskusija u kojoj učestvuje glumački ansambl i umetnički tim: oktobar/novembar 2012, nakon jedne od predstava

Projekat podržali: Hauptstadtkulturfonds Berlin, Robert Bosch Stiftung, Augstein Stiftung, Fondacija za otvoreno društvo, Srbija

Produkcija: Pozorišna trupa spreeagenten Berlin u koprodukciji sa Kulturnim centrom Rex/Fond B92, Beograd, u saradnji sa BITEF festivalom, Ballhaus Ost i ehrliche arbeit - Freies Kulturbüro iz Berlina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: