Prokićev povratak u Bitef teatar

Nekadašnji direktor Bitef teatra u dva mandata, poznati dramaturg Nenad Prokić vraća se u ovo pozorište kao reditelj sa predstavom "Daleko" koja će premijerno biti izvedena 5. septembra.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 31.08.2012.

20:05

Default images

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare u Bitef teatru rekao ovaj profesor Fakulteta dramskih umetnosti, kao pisac uvek je radio po narudžbinama a kao reditelj radi samo ono što mu se jako sviđa, kao diplomski rad njegove studentkinje Tamare Bosak.

"Pročitao sam Tamarin tekst kao profesor na diplomskom i odmah mi se svideo, jasan je i lepo napisan, daje mnogo mogućnosti za asocijacije", rekao je Prokić.

Drama "Daleko" je o nesnalaženju generacije mladih ljudi na ovoj planeti u ovom trenutku, oni bi kako kaže jedna od protagonistkinja, glumica Jasmina Avramović "niti da odu niti da ostanu u zemlji, šatro su obavešteni, oni bi mnogo nešto i ne bi ništa da urade".

Avramović igra majku u predstavi, i kao majka i osoba koja živi na ovoj planeti, nju je tekst asocirao na probleme njenog sina i njegove generacije, na njihovo nesnalaženje.

Prema njenim rečima, Prokić je od početka rada na predstavi jasno znao kuda ide i zato je bilo lako i lepo raditi, predstava je interesantna i maštovita, iako je moderna, potpuno je razumljiva.

Dramski prvenac Bosak, mlade autorke rođene u Varšavi (25) koja je detinjstvo provela u Beogradu, Varšavi i Sloveniji a prošle godine je diplomirala dramaturgiju na FDU, oduševio je sve aktere predstave pa i glavu protagonistkinju, igračicu Bitef dens kompani Ivanu Tabori Obradović kojoj je ovo prva glumačka uloga.

"Imala sam tremu kako će izgledati moje prvo iskustvo sa profesionalnim glumcima, to je za mene kao igračicu bio veliki izazov, nisam očekivala da mi se toliko dopadne a dopalo mi se", kazala je ona.

Prema rečima reditelja Prokića autorka teksta Bosak insistirala je da izabere tumače muških uloga, to je uradila preko Interneta a izbor su Ivan Pantović i Željko Maksimović, mladi glumci kojima je ovo prva velika uloga u pozorištu.

U predstavi igra i Konstantin Bunuševac koji je i art direktor i "duša" projekta. Dramaturg je Jelena Bogavac, scenograf Boban Jovanović a reditelj Prokić idejno je rešio kostime.

Prokić (58), u poslednje vreme prisutan na javnoj sceni kao visoki funkcioner LDP-a, karijeru je počeo kao pisac-dramaturg u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu, a u prvoj polovini 90-ih godina bio je angažovan u Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru.

Autor je deset dramskih komada, od kojih je "Metastabilni Gral" (svojevremena senzacija u Ateljeu 212) svrstan u Antologiju savremene srpske drame. I svi ostali njegovi komadi (Dom Bergamanovih, Strah za granicu, Homo Volans, Očevi i oci...) objavljeni su i izvedeni u zemlji i inostranstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: