Tužno je kada umetnost zaćuti

Nova humanitarna akcija za pomoć obnovi pozorišta “Bora Stanković” u Vranju, koje je početkom jula izgorelo do temelja, traje do 1. oktobra pod sloganom “Tužno je kada umetnost zaćuti”.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 28.08.2012.

22:06

Default images

Radi doprinosa što bržoj obnovi pozorišta “Bora Stanković”, koje je izgorelo u požaru podmetnutom u obližnjoj diskoteci, humanitarnu akciju “Tužno je kada umetnost zaćuti” započela je UniCredit Banka donacijom od 100.000 dinara.

Direktorka pozorišta “Bora Stanković” Radmila Đorđević izjavila je povodom akcije UniCredit Banke da je "tužna istina da je u samo jednom trenu nepromišljenosti, uništeno nešto što su ljudi poput Radoja Domanovića, Bore Stankovića i mnogih drugih, stvarali godinama, decenijama, vekovima, nesebično se davali kako bi ostavili trag iza sebe.

"U tom smislu, naše pozorište ima svoju tradiciju i značajno mesto na kulturnoj mapi Srbije, što nas samo još više obavezuje da ovu kuću dignemo iz pepela”, navela je ona i zahvalila UniCredit Banci i dugogodišnjim saradnicima i prijateljima na pokretanju akcije “Tužno je kada umetnost zaćuti”.

“Stoga, kako umetnost ne bi zaćutala, molim sve ljude dobre volje da se uključe u ovu inicijativu i pomognu nam u obnovi pozorišta”, poručila je Radmila Đorđević.

Direktor ekspoziture UniCredit Banke u Vranju Mioljub Kostić izjavio je da su otvaranje računa, uplata donacije i promotivne aktivnosti samo prvi korak, te da je za obnovu pozorišta potrebno mnogo više - pomoć svih. “Budući da ’daske’ ne znače život samo glumcima, već i svima nama kojima kultura predstavlja način života, iskoristio bih ovu priliku da uputim apel za pružanje podrške ovoj akciji svima onima koji žele da daju svoj doprinos očuvanju kulturnog nasleđa ne samo Vranja, već i Srbije”, poručio je Kostić.

Gradonačelnik Vranja Zoran Antić istakao je da su u vranjskom pozorištu, na mestu sadašnjeg zgarišta, odrastale generacije Vranjanaca, smejale se i plakale, zbog čega će biti učinjeno sve da “umetnost ponovo progovori”.

“Vranje jeste ostalo bez najznačajnije kulturne ustanove,ali inicijativa koju je pokrenula UniCredit Banka nam uliva nadu da ćemo zajedno, i uz podršku mnogih drugih prijatelja, uspeti da izgradimo pozorište”, dodao je Antić.

Zgrada pozorišta “Bora Stanković”, stara 120 godina, potpuno je izgorela u požaru koji je izbio 2. jula u ranim jutarnjim satima. Policija je u međuvremenu privela osumnjičene za podmetanje požara.

Kako je ranije saopšteno, obnova zgrade pozorišta “Bora Stanković” koštala bi oko 200 miliona dinara, a trebalo bi da bude završena do kraja januara 2013. godine. Zgrada Pozorišta "Bora Stanković" je kulturni i istorijski spomenik, a izgradio ju je 1892. godine trgovac Janča Jovanović i potom je darovao gradu Vranju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: