Sindikati SNP traže smenu upravnika

Samo u prošloj poslovnoj godini Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu imalo je 718.802.522 dinara troškova, u koje su uključeni i oni koji su plaćeni do 31. decembra, što je budžet jednog manjeg grada.

Kultura

Izvor: Izvor: politika.rs, Miroljub Mijuškoviæ

Petak, 24.08.2012.

16:16

Default images

Sindikati „Nezavisnost” i ASNS u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu zatražili su od osnivača, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje, smenu upravnika Aleksandra Milosavljevića, piše Politika. U zahtevu pokrajinskom sekretaru Slaviši Grujiću sindikati navode da su nezadovoljni načinom na koji Milosavljević vodi najstariju srpsku teatarsku kuću, a posebno trošenjem novca na enormne honorare za režije, scenografije i koreografije!

Samo u prošloj poslovnoj godini SNP je imalo 718.802.522 dinara troškova (u koje su uključeni i oni koji su plaćeni do 31. decembra), što je budžet jednog manjeg srpskog grada. U „Nezavisnosti” i ASNS tvrde da su dobili podršku i ostale dve sindikalne organizacije u kući – Samostalnog i Muzičkog sindikata Srbije, i da iza zahteva za smenu stoji većina od oko 640 zaposlenih. Sa druge strane, Milosavljević odbacuje sve optužbe i ističe da pod njegovom upravom SNP ostvaruje vanredne rezultate.
Spor sindikata i upravnika nastao je još pre nekoliko meseci, kada je u umetničkoj jedinici Balet organizovan štrajk upozorenja, nakon čega je potpisan sporazum o izradi novog pravilnika o sistematizaciji radnih mesta i raspisivanju konkursa za direktore umetničkih jedinica.

– Tri godine smo imali v.d. direktore u Drami, Operi i Baletu, iako zakon i statut kažu da v.d. stanje može trajati godinu dana, pri čemu je Milosavljević istovremeno bio i upravnik SNP-a i v.d. direktora Drame. Konačno su imenovani direktori jedinica, ali je konkurs bio potpuno netransparentan: oglašen je samo na tabli SNP-a i glasilu Službe za zapošljavanje, umesto da bude objavljen u listu kao što je „Politika”, kaže predsednik „Nezavisnosti” Momčilo Nenadović.

Na predlog upravnika Aleksandra Milosavljevića, Upravni odbor SNP-a je 16. ovog meseca za direktora Drame imenovao glumca i pedagoga Borisa Isakovića, za direktora Opere mladog dirigenta Aleksandra Kojića, a za direktora Baleta koreografa iz Beograda Vladimira Logunova. Nenadović kaže da su sindikati hteli da iznesu primedbe na ova imenovanja, ali im predsednik Upravnog odbora Đorđe Randelj nije dao da govore.

– Kako će Boris Isaković odgovoriti novim obavezama, budući da je redovan profesor na Akademiji u Novom Sadu, da trenutno snima dva filma, da režira i igra na sceni SNP-a? Aleksandar Kojić je mlad čovek koji tek treba da se afirmiše kao dirigent. Bez obrazloženja je odbijen čuveni operski reditelj iz Beograda Dejan Miladinović. Jedini član Upravnog odbora koji ne prihvata ulogu „ćutologa” jeste Žarko Dimić, dok ostali slepo sprovode politiku Milosavljevića, ističe Nenadović.

Sindikati traže da se obavi kompletna revizija poslovanja SNP-a, jer imaju mnogo zamerki na način na koji je trošen novac. Posebno „bodu oči” honorari saradnika sa strane, koji prelaze iznose od 10, pa i čak 20.000 evra po premijeri.

Prema troškovniku SNP-a, postavljanje premijere komada „Rodoljupci” koštalo je 5.001.852 dinara, od čega je za adaptaciju, režiju, scenografiju, kostime i scenski pokret Sonji Vukićević pripalo 1.327.900 dinara. „Seobe” su koštale 14.485.714 dinara, a najveći honorar od 1.529.611 dinara imala je Vida Ognjenović za dramatizaciju i režiju, a zatim scenograf Miodrag Tabački od 1.015.646 dinara. Pisanje libreta za operu „Mileva”, koja je ukupno koštala 11.467.949 dinara, Vidi Ognjenović je plaćeno 506.178 dinara, a Ozren Prohić je za režiju i scenografiju dobio 1.259.072 dinara.

– Treba utvrditi i pod kojim je uslovima izdavan poslovni prostor zakupcima. Od osnivača očekujemo da ozbiljno sagleda situaciju i donese konkretne odluke. Ako se ništa hitno ne reši, SNP će imati uništenu sezonu, upozorava Nenadović.

Upravnik SNP-a Aleksandar Milosavljević kaže za naš list da je v.d. stanje rukovodilaca umetničkih jedinica proisteklo iz ranijeg dogovora sa osnivačem. Kada je došao na čelo kuće zamolio je tadašnjeg sekretara za kulturu i informisanje Milorada Đurića i pokrajinskog premijera Bojana Pajtića da tim direktora koji je započeo pripreme obeležavanja jubilarne 150. sezone SNP-a ostane na istim pozicijama do završetka ciklusa.

– Taj ciklus je završen i mi smo napravili konkurs. Naglašavam da konkurs po zakonu nisam morao da raspisujem, ali ispunio sam molbu predstavnika sindikata. Po zakonu, ja imam pravo da biram svoje najbliže saradnike, a nije tačno da je konkurs bio netranpsparentan i da se na njega nisu javili eminentni stručnjaci. Objavljen je u štampanoj publikaciji Biroa, na njihovom sajtu, radiju, televiziji i oglasnim tablama SNP-a, objašnjava Milosavljević.

----------------------------------------------

Nisu kompetentni

Aleksandar Milosavljević odbacuje optužbe za loše finansijsko poslovanje.

– Besmisleno je da odgovaram na optužbe vezane za poslovanje i iznose autorskih honorara, budući da smo budžetska institucija i da imamo redovne inspekcijske kontrole. Dve od njih, jedna u SNP-u, a druga u republičkom Ministarstvu kulture i informisanja, nedavno su ustanovile da nema nikakvih nepravilnosti. Svi honorari su na osnovu ugovora za koje smo dobili odobrenje od osnivača, a iznosi su na donjoj granici nadoknada koje se isplaćuju na našim prostorima, tvrdi upravnik SNP-a.

Prema njegovim rečima, od osnivača je na osnovu preciznih specifikacija takođe dobijano odobrenje i za honorare isplaćivane osobama koje su već stalno zaposlene u SNP-u. Pošto se radi o iznosima koji su manji od tržišnih na taj način su ostvarene značajne uštede.

– Nenadovićeve procene umetničke ili poslovne politike SNP-a nisu relevantne zbog njegove stručnosti, jer ima diplome srednje Elektrotehničke i niže Baletske škole, odgovara na optužbe Milosavljević.

----------------------------------------------

I honorar Alijevu preko 20.000 evra

Premijera baleta „Krcko Oraščić” stajala je 13.064.738 dinara, a samo koreografu i reditelju Eldaru Alijevu plaćeno je 2.441.314 dinara. Autorski honorari za ove godine izvedeni balet „Mileva Ajnštajn” ukupno iznose 10.997.604 dinara, od čega koreografu Staši Zurovcu pripada 9.100 evra (kurs 115 dinara za evro), a kompozitoru Marjanu Nećaku 12.700 evra. Honorari angažovanih stranih igrača kreću su od 4.800 do 2.475 evra, u šta nisu uračunati putni troškovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: