Obnovljena "Karmen" od marta u NP-u

Operski ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu održao je prvu probu nove postavke opere "Karmen“ Žorža Bizea, u režiji Nebojše Bradića, koja će premijerno biti izvedena na Velikoj sceni nacionalnog teatra krajem marta.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.01.2012.

14:21

Default images

Opera će imati dve ravnopravne premijere 24. i 25. marta a naslovnu ulogu tumačiće u alternaciji Jadranka Jovanović, Dragana del Monako i Aleksandra Angelov.

Strasna, vatrena i širom sveta popularna Karmen biće bliža našem vremenu, radnja je izmeštena u četrdesete godine 20. veka što će, prema oceni reditelja Bradića, omogućiti publici da se lakše involvira u celu priču.

Obe premijere dirigovaće gost Narodnog pozorišta Srboljub Dinić, šef-dirigent Opere u Bernu koji je nakon niza godina izostanka sa srpske muzičke scene 13. januara u Kolarčevoj zadužbini predvodio Beogradsku filharmoniju na Novogodišnjem koncertu.

Srboljub Dinić je rekao da mu je veoma drago što posle mnogo godina ponovo radi u Beogradu i da se posebno raduje saradnji sa Bradićem jer je već posle prvog sastanka bilo jasno da razmišljaju na sličan način što se tiče ove produkcije.

Prema oceni reditelja Bradića siguran je da će kroz ovu operu doći do punog izražaja veliki umetnički potencijal koji postoji u ansamblima Narodnog pozorišta i da će ona ispuniti očekivanja koja imamo kada je u pitanju ovo genijalno Bizeovo delo. "Opera "Karmen" je predstava koja ima izvanrednu muzičku osnovu, ali i spektakularnost u određenoj meri. Nju ćemo dobiti angažovanjem dela ansambla Baleta, korišćenjem nekih tradicionalnih borbi koje se uvek vezuju za "Karmen", ubacivanjem elemenata flamenko muzike", najavio je Bradić.
Sa prve probe nove postavke opere Karmen
U pevačkoj podeli su i Suzana Šuvaković Savić/ Sofija Pižurica (Mikaela), Hon Li/ Janko Sinadinović (Don Hoze), Miodrag D. Jovanović/ Aleksandar Stamatović/ Nebojša Babić (Eskamiljo), Ivanka Raković Krstonošić/ Svetlana Bojčević Cicović/ Marija Mitić/ Marijana Šovran/ Biljana Soldo (Fraskita).

U dve ravnopravne premijere u alternaciji pevaće Željka Zđelar/ Iva Profaca/ Ljubica Vraneš/ Alisa Popović (Mercedes), Darko Ðorđević/ Danilo Stošić (Remendado), Branislav Kosanić/ Pavle Žarkov/ Aleksandar Pantelić (Dankairo), Vuk Zekić/ Aleksandar Pantelić (Morales) i Dragoljub Bajić/ Vuk Matić/ Mihailo Šljivić (Zuniga).

Scenograf je Geroslav Zarić, kostimograf Bojana Nikitović, dok je za koreografiju zadužena Emilija Jovanović. Na repriznim izvođenjima dirigovaće Zorica Mitev Vojnović i Ana Zorana Brajović.

Prema najavi upravnika Narodnog pozorišta Božidara Ðurovića na premijernim izvođenjima 24. i 25. marta prisustvovaće i dvadesetak direktora operskih i baletskih kuća iz regiona i Evrope.

Tom prilikom u nacionalnom teatru biće održan skup o međunarodnoj saradnji čije održavanje nije slučajno izbarano u vreme premijere "Karmen", prema rečima Ðurovića, uvereni su da će to biti predstava sa kojom će se ponositi i koju će gledati i publika van Beograda i Srbije.

"Želja nam je da naši gosti vide potencijale Opere Narodnog pozorišta, ali i da otvorimo neke nove kontakte koji će biti za dobrobit kako nacionalnog teatra, tako i njegovih umetnika", istakao je Ðurović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: