Srpskom dizajneru nagrada za plakat

Jovan Tarbuk grafički dizajner iz Beograda dobitnik je nagrade za najbolji pozorišni plakat (plakat za predstavu Bizarno) na 2. bijenalu kazališnog plakata u Varaždinu, koji će biti otvoren 19. novembra u 12 sati u zgradi Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.11.2011.

13:22

Default images

Jovan Tarbuk poslednjih godina postiže značajna društvena i stručna priznanja u delatnostima kao što su grafički dizajn i dizajn plakata. Godinama osvaja priznanja na domaćim festivalima, kao sto su Izložba pozorišnog plakata u okviru Sterijinog pozorja u Novom Sadu I Izložba pozorišnog plakata u okviru festival Joakim Vujić u Kragujevcu. Takođe, bio je jedan od finalista ovogodišnjeg međunarodnog takmičenja Hiiibrand ,za najbolji logo u 2010. godini, odrzanog u Kini, na kojem je učestvovalo više od 4.000 radova iz celog sveta. Trenutno radi u Narodnom pozorištu u Beogradu. Nagrađeni plakat za predstavu “Bizarno”, Željka Hubača, Jovan je radio za Narodno pozorište iz Zenice, a trenutno priprema i svoju prvu samostalnu izložbu u Beogradu.
Na Prvom bijenalu održanom 2009. učestvovala su samo pozorišta iz Hrvatske. Pobednik je bio Vanja Cuculić iz Zagreba, čuveni Hrvatski dizajner svetskog glasa, s plakatom “San Ivanjske noći” za kazalište Gavella, a ove godine poziv je usledio autorima iz celog regiona.

Varaždin je, uz Dubrovnik i Zagreb, grad s najdužom pozorišnom tradicijom u Hrvatskoj. Isusovačko barokno kazalište delovalo je ovde bez prekida od 1636. do 1773., a prvo stalno profesionalno pozorište osnovano je 1898. Sadašnja pozorišna zgrada koju je projektovao čuveni bečki arhitekta Herman Helmer podignuta je 1873. Najstariji sačuvani plakat i program u Hrvatskoj je onaj iz varaždinske predstave Alvaros Luna od 15. IX. 1710, a štampan je na latinskom u Gracu.

U drugoj polovini 20. veka, posebno od 1970-ih, varaždinsko Kazalište je prednjačilo u Hrvatskoj po savremenom pozprišnom izrazu, ali i dizajnu. Od početka 1980-ih bila je popularna sintagma varaždinski kazališni plakat. Vremenski se to podudara s kazališno-dizajnerskim delovanjem akademskog slikara i dizajnera Gorana Merkaša (1950–1996), čije ime će nositi nagrada na Bijenalu za najbolji plakat. Merkaš je kontinuirano dvadeset godina kreirao za varaždinski HNK plakate i ukupni vizuelni identitet. Godine 1996. dobio je nagradu za najbolji kazališni plakat u Hrvatskoj. Kao slikar stekao je reputaciju vrhunskog majstora crteža.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: