Politika koči saradnju u kulturi

Nacionalno pozorište Kosova želelo je da gostuje u Beogradu na festivalu "Mucijevi dani“ ali je zbog mešanja "ideoloških mešetara“ i komplikovane političke situacije u Prištini njihovo gostovanje otkazano, rekli su predstavnici pozorišta sa Kosova i Ateljea 212 koje organizuje festival.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 26.04.2011.

16:05

Default images

Nacionalno pozorište Kosova trebalo je u maju da gostuje u Beogradu sa predstavom "Bračni par Martin" (Qifti Martin) u režiji Bekima Lumija na festivalu u čast jednog od najboljih reditelja bivše Jugoslavije Ljubomira Mucija Draškića.

Umetnički direktor Nacionalnog pozorišta Kosova Jeton Neziraj je u autorskom tekstu objavljenom u dnevnom listu"Danas“ i na nekoliko internet sajtova, naveo da je poziv za gostovanje u Beogradu "najpre načelno prihvaćen, a zatim su se umešali ideološki mešetari i gostovanje je odbijeno".

Neziraj piše da su protivnici odlaska u Beograd u sloganu sezone Atelja 212 - „N(EX)T-YU“ videli dokaz "o subverzivnim namerama varvarskog-slovensko-karpatskog-rusko-četničko-miloševićevsko-srpskog neprijatelja, koji, uz pomoć domaćih izdajnika, teži stvaranju neke naredne, nove Jugoslavije“.

On navodi da je patriotizam upravo odlazak u Beograd, da se "tamo izvede naša predstava, tamo gde su projektovana zla svih ratova u bivšoj Jugoslaviji".
Upravnik Ateljea 212 Kokan Mladenović rekao je da je Narodno pozorište Kosova bilo pozvano da gostuje sa "odličnom predstavom“ i da je sa Nezirajem postignut dogovor o gostovanju, ali da je planove osujetila „komplikovana situacija u Prištini“.

Mladenović je dodao da je moguć razlog otkazivanja dolaska i taj što se na festival "Mucijevi dani" na gostovanje pozivaju pozorišta, pa se ne tituliraju države već samo naziv pozorišta i grad.

"Za Atelje ne postoje države. Važna je umetnost a ne teritorije. Očigledno je situacija takva da ne postoji veća volja da se Nacionalno pozorište Kosova pojavi pod takvim uslovima,“ rekao je Mladenović.

Neziraj je rekao i da je poziv da gostuju u Beogradu prvobitno prihvaćen "zato što smo smatrali da spominjanje zvaničnog naziva 'Narodno pozorište Kosova' dovoljno objašnjava našu državnost“.

"Štaviše, to je, na kraju krajeva, samo pozorište, ne radi se o 'državi Kosovo' koja bi zbog jedne predstave mogla biti osporena tamo ili bilo gde drugde“, rekao je on.

"Republika Kosovo bi bila više javno prisutna, odbranjena i afirmisana ako bi nastupala na sceni Ateljea 212 nego ako bi na flajeru ili veb stranici festivala bilo izričito napisano, uz naziv pozorišta 'Republika Kosovo'“, naveo je autor.

Izrazivši žaljenje zbog otkazanog gostovanja, Mladenović je rekao da je napravljen "prvi značajan korak" i da očekuje da će Nacionalno pozorište Kosova u "najskorije vreme“ biti gost Ateljea 212.

Festival "Mucijevi dani" biće održan od 18. do 24. maja u Ateljeu 212.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: