Mencel se poklonio Beogradu

Opera Sergeja Prokofjeva „Zaljubljen u tri narandže“, u režiji slavnog češkog reditelja Jiržija Mencla i upravnika Narodnog pozorišta Božidara Đurovića, premijerno je izvedena 6. aprila na Velikoj sceni nacionalnog teatra u Beogradu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 07.04.2011.

11:12

Default images

Najpoznantija opera Prokofjeva u odličnoj rediteljskoj postavci, duhovita, ironična, brzog tempa,sa scenografijom koja se brzo menja, izazvala je desetominutne ovacije publike. Solisti, hor i orkestar, predvođeni dirigentom Davidom Porselajnom, ekspertom za muziku dvadesetog veka, u jednom dahu izneli su ovo zahtevno delo i oduševili publiku.

Čuveni češki filmski oskarovac, poznat beogradskoj publici kao reditelj pozorišne predstave „Vesele žene Vinzorske“ Viljema Šekspira, poklonio se našoj publici zajedno sa ostalim učesnicima komplikovanog operskog spektakla, vidno zadovoljan vrhunski urađenim poslom.
www.narodnopozoriste.co.rs
Solisti Dragoljub Bajić kao kralj Tref, šarmantni Hon Li kao Princ, Nataša Jović Trivić kao Klaris, Nebojša Babić u ulozi Leandra, Danilo Stošić kao Trufaldino, Vladimir Andrić kao Pantalone, Vuk Matić kao Mag Čelio, Suzana Šuvaković Savić kao Fata Morgana i Ljubica Vraneš kao Lineta, plenili su ponesenim pevanjem i duhovitom glumom, okruženi fascinantnom scenografijom Geroslava Zarića, u opuštenim, maštovitim kostimima Marine Medenice.

Opera u četiri čina, deset slika sa prologom koju je prema libretu Karla Gocija napisao Prokofjev, premijerno je izvedena u Čikagu 1921. godine. Publika u Beogradu bila je u prilici da je prvi put pogleda 1959. godine, u režiji Mladena Sabljića sa dirigentom Oskarom Danonom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: