Ana Tasić: Bez površnog humora

Selektor pozorišnog festivala "Dani komedije", teatrolog i pozorišni kritičar, Ana Tasić ocenila je da će ljubitelji pozorišta, pre svega komedije, na 40. jubilarnoj manifestaciji, koja počinje u nedelju, 20. marta, moći da vide pedstave u kojima humor nije površan, ni banalan.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.03.2011.

12:46

Default images

U predstavama selektovanim za festival "humor nije površan, jednodimenzionalan niti banalan, nije sredstvo u jeftinom, neobaveznom zabavljanju publike, već kritički, dvosmislen i analtički", izjavila je Ana Tasić.

Najmlađi selektor u istoriji "Dana komedije", kojoj je ovo treći mandat, rekla je da je ovogodišnji festival, zbog jubileja, "u startu nametnuo odgovornost i obavezu da njegov program bude posebno kvalitetan i raskošan, kako bi dostojno obeležio ovaj značajan jubilej".

Na festivalu će, u takmičarskom delu, biti prikazane predstave "Put oko sveta", Branislava Nušića, "PR ili potpuno rasuslo" Nebojše Romčevića, "Život u tesnim cipelama" Dušana Kovačevića, "Nova Stradija" Svetislava Basare, "Eufemizam" autorski projekat Olje Đorđević, "Harold i Mod" Kolina Higinsa i "Šta je sobar video" Džoa Ortona.

Koprodukcija festivala "Dani komedije" sa Kruševačkim pozorištem, "Put oko sveta", "jedina je predstava u takmičarskom programu koja nije nastala na osnovu savremenih tekstova, i to domaćih", objasnila je Tasićeva na konferenciji za novinare.

"Takve su četiri predstave i sve četiri su praizvedbe domaćih komedija, što je važno u pogledu podrške srpskoj komediografiji", rekla je ona.

To su predstave "PR ili potpuno rasulo", "Život u tesnim cipelama", "Nova Stradija" i "Eufemizam", precizirala je ona i istakla da ove predstave "pretresaju savremene teme, vrlo su aktuelne i veoma kritične prema našoj sredini".

One, objasnila je, prikazuju našu stvarnost kroz analizu ličnih i porodičnih odnosa (Eufemizam, PR ili poptpuno rasulo) ili kroz bavljenje društveno političkim pitanjima (PR ili potpuno rasulo, Život u tesnim cipelama, Nova Stradija), napomenuvši da su preostale dve predstave "Harold i Mod, i Šta je sobar video), nastale na osnovu stranih, savremenih klasika. One nisu toliko direktne i oštre u pogledu kritičkog odnosa prema okruženju, ali ga, naravno, ipak uspostavljaju, dodala je Tasićeva.

"Može se reći i to da je program ovogodišnjih 'Dana komedije', duboko prožet crnim humorom, ironijom, sarkazmom, tragikomičnim tonovima. To su forme koje sasvim adekvatno prikazuju naše živote u specificcno teškim okolnostima u kojima već duže vreme živimo, zaglavljeni u nekom međuprostoru, nezadovoljni i nervozni, čekamo da neki bolji život počne", rekla je Tasićeva.

Ona je dodala da "crni humor, sarkazam, tragikomedija korespondiraju takvom stanju svesti i omogućavaju nam da se lakše suočimo sa okolnostima, pri čemu ne beže od njih, već komuniciraju sa njima direktno, frontalno".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: