"Šekspir i družina" u muzeju NP-a

U Muzeju Narodnog pozorišta 25. januara u podne, biće predstavljena knjiga "Šekspir i družina" Stenlija Velsa u izdanju "Klija".

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 24.01.2011.

10:41

Default images

O knjizi će, pored profesora engleske književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu i Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Zorana Paunovića koji je i urednika edicije "Klepsidra", u kojoj je ona objavljena, govoriti i docent na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu Zorica Bečanović - Nikolić, a odlomke će čitati glumica Biljana Đurović.

Autor knjige Stenli Vels predsedava Memorijalnoj fondaciji Šekspirovog rodnog mesta Stratforda i počasni je upravnik Šekspirovog kraljevskog pozorišta.

Prema rečima urednika, knjiga pokušava da na prigodan i, gde je to moguće, zabavan način odredi Šekspirov položaj u odnosu na glumce i druge pisce njegovog vremena .

"Ona prati i dalje razvija savremenu kritičku i naučnu misao koja Šekspira vidi ne kao usamljenog velikana, već kao punopravnog člana pozorišne zajednice, zaposlenog dramskog pisca sa profesionalnim obavezama prema ostalom pozorišnom osoblju bez čije pomoći njegova umetnost ne bi bila toliko uspešna",objašnjava Paunović.

"Vels opisuje pozorišni svet kome je Šekspir pripadao i za koji je stvarao, a osnovno pitanje na koje traži odgovor je: kako je stvaranje za konkretne pozorišne trupe i konkretne glumce uticalo na samu kompoziciju Šekspirovih komada", ističe Paunović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: