Pet meseci za Narodnu biblioteku

Upravnik Narodne biblioteke Srbije Sreten Ugričić, izjavio je da je za okončanje rekonstrukcije NBS potrebno pet meseci rada koji će početi onoga časa kada se odabere izvođač radova.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 08.07.2010.

15:22

Default images

Prema rečima Ugričića, treba da prođe mesec dana od raspisivanja tendera na koji se čekalo više od godinu dana, jer nisu obezbeđena sredstva iz kredita za tu namenu kod Evropske investicione banke.

Zatim će Komisija u kojoj su, pored jednog predstavnika biblioteke, ljudi iz Ministarstva NIP-a i Ministarstva kulture doneti odluku o njajpovoljnijoj ponudi, a Ugričić se nada da neće biti prigovora i drugih formalnih smetnji da se odmah pristupi izvođenju završnih radova.

Upitan koliko je sredstava potrebno, upravnik NBS je naveo da se radi o približno 180.000.000 dinara i izrazio žaljenje što tokom 2009. godine ta sredstva nisu dobijena, jer bi NBS bila otvorena za javnost već januara ove godine, kako je bilo planirano.

Značajan je podatak, da su depoi za knjige sređeni nakon što je pre nekolioko godina došlo do prodiranja vode u njih.

"To nisu samo dobra izolacija od vlage i neophodni bezbednosni uslovi, koji su optimalni za ovu zgradu, nego je urađena reorganaizacija fondova i tako je ušteđeno 30 odsto prostora na policama", nastavio je Ugričić i dodao da je sada, umesto da je prostor za skladištenje na izmaku, dobijen rezervni za narednih 10 ili čak 20 godina.

Uprkos rekonstrukciji, zbog koje su zatvorene čitaonice koje su uglavnom služile studentima za učenje, biblioteka prema kazivanju njenog upravnika, obavlja sve svoje funkcije među kojima je prva da prikuplja i evidentira sve što je objavljeno na našem jeziku ovde i u inostranstvu i sačuva za budućnost.

Njen je zadatak da se brine o bibliografskim publikacijama, da bi evidencija o fondovima bila javna u elektronskoj i štampanoj formi.

Ugričić je skrenuo pažnju da je kompletirana retrospektivna bibliografija Srbije ( 20 tomova) od 1868. do 1944. godine, da od ove godine započinje objavljivanje Srpske retrospektivne bibliogarafije periodike za isti period koja će biti nešto manja od prethodne.

Takođe, Narodna biblioteka ima važnu funkciju da radi na konzervaciji, restauraciji i očuvanju pokretne kulturne baštine i da na sve načine promoviše našu kulturu u zemlji i inostranstvu i da bude osnovni informacioni servis izdavačima u zermlji (CIP, ISBN).

Posebno mesto u delatnosti NBS zauzima sajt koji beleži 15.000 ulazaka svakoga dana.

Na retoričko pitanje - zašto, Ugričić je odgovorio: "zato što na našem sajtu imate KoBSON (35.000 naučnih časopisa iz celoga sveta), digitalne kolekcije, kataloge, (Narodne biblioteke i uzajamni katalog VBS-a sa preko dva miliona zapisa), sve moguće druge dodatne informacije za izdavače, za bibliotekare... i zato je ubedljivo najposećeniji od bilo kog drugog sajta kulture u Srbiji i u regionu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: