Knjiga o Maradoni postala bestseler

Knjiga o legendarnom fudbeleru "Božja ruka: Život Dijega Maradone" je od 11. juna, kada je počelo Svetsko prvenstvo u fudbalu, postala najprodavanija među svim izdanjima izdavačke kuće "Portalibris".

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 23.06.2010.

09:29

Default images

Dobro dokumentovanu biografiju Maradone napisao je Džimi Berns koji je opisao život fudbalskog asa kao mešavinu sportskog sjaja i lične sramote i koji je za naslov upotrebio definiciju Majka Voltersa da je Maradona bio "Božja ruka koja je posrnula pod silinom karakternih mana".

Prema rečima glavne urednice izdavačke kuće "Portalibris" Dubravke Dragović-Šehović " ovu neobičnu biografiju napisao je Maradonin bivši prijatelj Berns" a prema njenom mišljejnju to je "aktuelna i intrigantna knjiga, i po svemu sudeći, mami ljubitelje fudbala da saznaju mnoge tajne vezane za poznatog sportistu".

Knjiga je opremljena sa mnogo fotografija i prikazuje Maradonin životni put: od siromašnog detinjstva do velikog uspeha i raskalašnog života u kome je bilo svih poroka od droge do orgija.

Dragović-Šehović je konstatovala da "ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svetu (fudbal) očigledno nisu samo pasivni gledaoci i navijači već ih ovih dana dok traje 'groznica nastala povodom svetskog prvenstva", istovremeno privlače i knjige o tajnama fudbalskog sveta, u koje se ubraja ova neautorizovana biografija Maradone.

Dijego Armando Maradona nije zadovoljan njome, iako su izvori piscu bili njegovi prijatelji, a kada se knjiga pojavila njen "junak " je izjavio: "Ako su mi ovo prijatelji onda bih pre da imam neprijatelje".

Berns neosporno nije "štedeo" svog junaka jer je pokazao da je on postigao neke od najbrilijantnijih golova, dok je druge lažirao, da se kretao u mafijaškim krugovima i postao zavisnik o kokainu, Izneverio je isto toliko prijatelja koliko ih je i stekao, a voleo je veliki broj žena.

Maradona je u knjizi tretiran i kao politički i sociološki fenomen, zaradio je milione, ali i govorio u ime siromašnih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: