I pisci protiv bojkota Nobela

Pored većine evropskih institucija koje su izrazile zabrinutost i negodovanje zbog odluke Srbije da ne prisustvuje uručenju Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjaobou, nezadovoljna su i domaća udruženja.

Kultura

Izvor: Izvor: Tanjug, B92

Sreda, 08.12.2010.

20:12

Default images

Portparolka evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, Anđela Filote, izjavila je na konferenciji za novinare u Briselu da je zajednička odluka svih 27 članica EU da prisustvuju ceremoniji dodele Nobelove nagrade za mir i da će ta poruka biri preneta vlastima u Beogradu.

Prema njenim rečima, "moguće je" da će i tokom sutrašnjeg sastanka komesara Filea sa predsednikom Vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem "biti pomenuto" i ovo pitanje.

Kritike na račun vlasti u Beogradu stigle su i iz Evropskog parlamenta, čiji predstavnici odluku Srbije ocenjuju kao "loš signal".

I izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin negativno je prokomentarisao odluku o neprisustvovanju predstavnika Srbije svečanosti u Oslu, planiranoj za petak, 10. decembar.

Osim negativnih reagovanja iz EU, odluka da Srbija praktično bojkotuje uručenje Nobelove nagrade kineskom disidentu i borcu za ljudska prava izložena je oštrim kritikama i u samoj Srbiji, gde se tim povodom oglasilo više uglednih nevladinih organizacija, kao i neke političke stranke.

Preispitivanje te odluke su od Vlade Srbije zatražili Beogradski centar za ljudska prava, Centar za praktičnu politiku, Fond za humanitarno pravo, Komitet pravnika za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava, Građanske inicijative i Forum pisaca.

U pismu Foruma pisaca se navodi:

"Najoštrije protestujemo zbog sramotne odluke Ministarstva spoljnih poslova Srbije koje je na zahtev Kine, dalo instrukcije diplomatskim predstavnicima u Oslu da ne prisustvuju dodeli Nobelove nagrade za mir koja je ove godine dodeljena kineskom disidentu Liju Sjaobou."

"Ovakvom ponižavajućom odlukom srpske vlasti pristaju uz onu grupu svetskih vlada i država u kojima se najviše ograničavaju i krše ljudska prava."

"Članovi Foruma pisaca izražavaju iskrenu solidarnost sa piscem i disidentom Liju Sjaobou."

U Beogradu, 8. decembra 2010.

Za Forum pisaca: Filip David, Saša Ilić, Mirko Đorđević, Mirjana Miočinović, Nenad Prokić, Predrag Čudić, Ibrahim Hadžić, Milan Đorđević,Milica Jovanović, Irena Javorski, Srđan Srdić, Borivoje Adašević, Dragoljub Stanković, Vladimir Arsenić, Miloš Živanović,Tomislav Marković.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić je, objašnjavajući odluku da predstavnik Srbije ne prisustvuje ceremoniji dodele Nobelove nagrade za mir, izjavio da Srbija posvećuje izuzetnu pažnju zaštiti ljudskih prava, ali da njeni bilateralni odnosi sa Kinom predstavljaju najviše nacionalne interese.

"Mi posvećujemo izuzetnu pažnju zaštiti ljudskih prava i to pokazujemo na teritoriji naše zemlje. Zaštita ljudskih prava je jedan od preduslova za evropske integracije Srbije", rekao je Jeremić.

Norveški Komitet za dodelu Nobelove nagrade saopštio je 7. decembra da Kina i još 18 zemalja nisu prihvatile poziv da prisustvuju ceremoniji dodele Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjaobou, koja se održava u petak, 10. decembra.

Osim Kine, dodeli neće prisustvovati ni predstavnici Rusije, Srbije, Kazahstana, Kolumbije, Tunisa, Saudijske Arabije, Pakistana, Iraka, Irana, Vijetnama, Avganistana, Venecuele, Filipina, Egipta, Sudana, Ukrajine, Kube i Maroka, naveo je Nobelov komitet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: