"Pamet u glavu" pa na Sajam knjiga

Međunarodni sajam knjiga u Beogradu, čiji je počasni gost ove godine Švedska, biće održan od 25. do 31. oktobra pod sloganom "Pamet u glavu".

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 30.09.2010.

13:50

Default images

Predsednik Upravnog odbora Sajma knjiga u Beogradu Željko Ožegović rekao je na konferenciji za novinare da će manifestacija zadržati prošlogodišnji izlagački koncept, kao i cene ulaznica, koje će za pojedinačne posete koštati 250, a za grupne 150 dinara.

Pored Švedske kao počasnog gosta, na sajmu će učestvovati i drugi izdavači iz inostranstva, među kojima su brojni gosti iz regiona. Prvi put, Sajam knjiga će ugostiti izdavače iz Slovačke i Holandije.

Najavljeni su izlagači iz Grčke, Japana, Rusije, Nemačke, Italije, Španije, Austrije, Portugalije, Izraela, Brazila, Irana, Angole, a na Sajmu će i ove godine, po četvrti put, učestvovati evropski kulturni centri u Beogradu, na zajedničkom štandu EUNIK-a.

Međutim, ove godine nema izdavača iz Kanade, koji su tokom proteklih nekoliko godina bili vrlo zapaženi gosti Beogradskog sajma knjiga.

Urednica programa Sajma knjiga Vladislava Gordić Petković rekla je da će i ove godine biti priređeni tradicionalni Forum i Ćaskaonice, kao i nove programske celine, među kojima su pesnički maraton i maraton kratke priče.

Teme Foruma su: "Kultura, tradicija i mediji: Kako obeležavamo jubileje", "Književnost, pozorište, film: Kako (ni)smo ekranizovali srpsku književnost", "Blog, čet, fejs: Destrukcija ili rekonstrukcija jezika" i "Udžbenik, biblioteka, weblioteka: Učenje i Internet".

Domaćin Ćaskaonice biće Aleksandra Glovacki, koja će razgovarati s autorima iz Srbije i regiona, poput Jelene Lengold, Ota Oltvanjija, Aleksandra Stankovića, Borisa Dežulovića, Ivane Sajko, Ljubice Arsić i drugih.

U pripremi su i poetske i strip radionice, mala škola prevođenja i drugi sadržaji namenjeni mlađoj publici, kao i tradicionalni Školski dan.

Sajamski žiri će ove godine dodeliti nagrade u tri kategorije – za najboljeg izdavača, izdavački poduhvat i dečju knjigu, a biće dodeljena i nagrada "Dositej Obradović" inostranom izdavaču za međunarodnu promociju srpske književnosti.

Ataše za kulturu ambasade Švedske Helen Lašon rekla je da će se ta zemlja predstaviti programom pod nazivom "Glasovi Švedske", uz učešće 18 švedskih pisaca i ilustratora.

Švedska priprema šezdesetak programa, promocija knjiga, razgovora pisaca sa čitaocima i drugih aktivnosti, a umetnici iz te zemlje nastupaće tokom trajanja Sajma knjiga i na drugim manifestacijama u Beogradu, poput Beogradskog džez festivala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: