24 sata poezije i proze u Čuburskom parku

Treći književni maraton "Beogradski čitač" počinje u nedelju, 22. aprila, u 12 sati u Čuburskom parku, kod skulpture "Beogradski čitač", i trajaće bez prekida do ponedeljka, 23.aprila, u podne.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 19.04.2018.

11:16

24 sata poezije i proze u Čuburskom parku
Thinkstock / Ilustracija

Treću godinu zaredom inicijativa "Beogradski čitač" povodom Svetskog dana knjige, organizuje književni maraton u neprekidnom trajanju od 24 sata.

Ovogodišnji maraton, u slavu književnosti, otvoriće pisac i akademik Matija Bećković, a u programu će nastupiti više od 100 učesnika.

Kod skulpture "Beogradski čitač", ispred mikrofona će se smenjivati afirmisani pisci i poete, a na lepotu pisane reči podsetiće i dramski umetnici Milan Caci Mahailović, Tatjana Venčelovski, Jelena Stupljanin, Rale Milenković...

Učestvovaće i autori koji stvaraju na jezicima nacionalnih manjina, članovi literarnih sekcija osnovnih škola i gimnazija i laureati literarnih konkursa Dečjeg kulturnog centra Beograda.

Knjige će preporučiti "jutjuberka" Milica Đorđević, a svoja prozna dela predstaviće i troje blogera.

Posetioci će saznati kakav umetnički izraz neguju mladi pisci i poete u okviru tribine "Mladi dolaze" Udruženja književnika Srbije i kako stranci koji žive u Beogradu slave dela svojih pisaca.

U završnici maratona, tokom 22. sata neprekidnog programa u slavu pisane reči - publiku će zabaviti i pisci za decu i mlade, kao i članovi Beogradskog aforističarskog kruga.

Predstaviće se i srednjoškolci koji pišu poeziju, okupljeni u pokretu "Antikonformizam".

Publika će moći da čuje i dela Miloša Crnjanskog, Danila Kiša, Isidore Sekulić i drugih čuvenih pisaca, čiji su glasovi ovekovečeni u bogatoj riznici Zvučnog arhiva Radio Beograda.

U prvim satima Svetskog dana knjige 23. aprila biće emitovano i nekoliko radio drama Dramskog programa Radio Beograda, a u ranim jutarnjim časovima i serijal "Dobro jutro, deco" Prvog programa Radio Beograda.

Publika će čuti i ljubavne pesme po izboru glumca Lazara Ristovskog iz "Antologije srpske ljubavne poezije" i podsetiti se specifične harizme voljenog glumca Dragana Nikolića, čija je umetnost ovekovečena i u audio-knjizi "Nešto lepo" Slobodana Stojanovića.

Biće predstavljene i audio knjige za decu, a na zahtev poklonika književnog maratona ponovo će se u Čuburskom parku slušati audio-izdanje kultnog romana Marka Vidojkovića "Kandže", čiji je narator glumac Sergej Trifunović.

Prva jutarnja kafa u ponedeljak biće "servirana" uz stihove iz antologije ljubavne poezije Gordane Simeunović, a najavljeno je i predstavljanje knjiga "Uspavanka za miša" Jelice Greganović i "USUD" Gordane Vlajić.

"Književni maraton" u Beogradu zatvoriće pesnikinja Mirjana Bulatović i dečji pisac Branko Stevanović, ali će se on nastaviti na Floridi, ispred skulpture "Beogradski čitač" postavljene prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: