"Kad đavo drži sveću" - roman koji se ne ispušta iz ruku

Uzbudljiv roman Karin Fosum "Kad đavo drži sveću" na potpuno nov način dotiče neke od najvažnijih tema savremenog društva. Troje najbržih čitalaca koji pošalju ime, prezime i broj telefona na lifestyle@b92.net osvojiće knjigu "Kad đavo drži sveću" u izdanju Samizdata B92.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.11.2017.

10:21

Karin Fosum je dobro poznata iole pomnijim ovdašnjim poklonicima nordic noir talasa, ali svaki put mora biti što jasnije i što glasnije naglašeno da je reč o jednoj od možda rodonačelnica tog (pod)žanra i pravca. To potvrđuje i roman Kad đavo drži sveću (s norveškog prevela Sofija Bilandžija, objavio Samizdat B92), u Norveškoj prvobitno izdat još 1998. godine; u ovom romanu Karin Fosum mapira i trasira put budućeg crnila koje će svetu ponuditi Mankel, Lašon, Nesbe i brojni drugi, ali najsnažniji utisak pri čitanju ove vrsne višekrake misterije ipak ostavlja upravo već pominjana ambicioznost izrade, kakva se docnije retko sretala kod kolega Fosumove, a većih zvezda na knjiško-knjižarskom nebu sadašnjice. Nominalno gledano, Karin Fosum se i ovde kreće u okvirima žanra, ali u isti mah Kad đavo drži sveću, roman utemeljen u priči o spirali na prvi pogled sitnijih iskliznuća i potonjih velikih iskušenja, ovde pruža nedvosmisleno zanatski spretnu studiju karaktera i stanja stvari u tom skandinavskom pokušaju raja na zemlji, kao i i mogućnosti ambicioznijih zahvata uz dužno poštovanje prema uzusima žanra. U tom smislu, ovaj roman Karin Fosum na uzorku svih njenih dela dosad dostupnih u prevodima na srpski jezik, najsugestivnije ukazuje na njen pripovedački dar i apartnu poziciju unutar te pominjane struje, gde akutna svrsishodnost često ume da žrtvuje zanat, stil i finese zarad žanrovske učinkovitosti i ciljane pitkosti. Kad đavo drži sveću odvažno balansira na toj skliskoj razmeđi žanrovske i umetničke proze, dajući dovoljno povoda da bude smatrama uspelim izdankom i jedne i druge fele.

O knjizi:

U potrazi za uzbuđenjem, tinejdžeri Andreas i Zip ukradu torbicu iz bebinih kolica i pokrenu nesrećni niz događaja koji se završi smrću deteta. Nesvesni počinjenog zločina, Andreas i Zip prate staricu, slučajnu prolaznicu, do ulaznih vrata, i Andreas ulazi u njenu kuću s nožem. Zip čeka prijatelja, ali Andreas se ne pojavljuje. Inspektor Sejer i njegov saradnik ne mogu da povežu smrt deteta s prijavljenim nestankom lokalnog delinkventa. I dok u gradiću raste strah zbog misterioznih događaja, neverovatna istina skrivena je u podrumu staričine kuće…

Karin Fosum izbliza proučava tri smrti u ovom romanu u kome zlo dotiče i porodicu samoga inspektora Sejera... Dok Karin Fosum istražuje različite teme i živopisno ih oslikava, knjiga postaje moćna istraga o zlu i snazi koju ono poseduje, moći da menja živote ljudi. Uzbudljiva i kontemplativna, knjiga „Kad đavo drži sveću“ izuzetan je roman koji se na nov način dotiče nekih od najvažnijih tema savremenog društva. Ovo je knjiga o tome kako životi običnih ljudi izmaknu kontroli, kako dođe do tragedije – bilo to pukim slučajem ili zbog letargije i neaktivnosti društva i lošeg okruženja.
O autorki:

Karin Fosum je proslavljena norveška autorka kriminalističkih romana, poznata kao „norveška kraljica krimića“. Njeni književni počeci vezani su za pisanje poezije, a svoju prvu zbirku pesama objavila je 1974, kada je imala 20 godina. Za nju je iste godine dobila nagradu „Tarjei Vesaas“ za debitante. Neko vreme je radila u bolnicama, lečilištima i centrima za odvikavanje od droge. Posle toga seli se u okolinu Osla i započinje vrlo uspešnu književnu karijeru, obeleženu serijalom knjiga o inspektoru Sejeru, koje su postale međunarodno uspešan bestseler preveden na preko 16 jezika. Za roman „Ne osvrći se” osvojila je nagrade „Stakleni ključ“ i „Riverton“. Za roman „Kad đavo drži sveću“ dobila je nagradu „Gumshoe“ za najbolji evropski kriminalistički roman 2006. godine. Do sada je ekranizovano šest romana o inspektoru Sejeru. Napisala je i dve zbirke kratkih priča. Živi u Oslu.

Izvor: City Magazine

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: