Odbor Beogradskog sajma knjiga odbacio kritike

Odbor Beogradskog sajma knjiga saopštio je danas, povodom oprečnih ocena koje su pratile ovogodišnje, 62. izdanje Sajma knjiga, da je nastojao da očuva "dostojanstvo i primernu, 62 godine dugu kulturnu, demokratsku i poslovnu tradiciju".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

"O tome svedoče 403 domaća i 116 inostranih direktnih izlagača, 1.033 učesnika u ime izlagača, suizlagača ili zastupljenih firmi iz 25 zemalja, 525 realizovanih programa, 10 izložbi, oko 188.000 registrovanih posetilaca, nekoliko hiljada učesnika, gostiju i posetilaca iz domena nekomercijalne, društvene odgovornosti Beogradskog sajma, kao i oko 1.200 akreditovanih predstavnika medija iz dvadesetak država", saopštio je Odbor kao odgovor na reakcije na tek završeni Sajam.

Reagovanja su se kretala od bezuslovne podrške do onih koji "ultimativno sugerišu radikalne zahvate u svakom drugom aspektu", kažu iz Odbora. U saopštenju se navodi da, "suprotno javno iznetim, proizvoljnim i paušalnim tvrdnjama pojedinih izdavača ili grupa izdavača o 'karnevalsko-vašarskom sadržaju' proteklog sajma i o eksplicitnim zahtevima za negativnom diskriminacijom pojedinih izdavača ili učesnika, i u sadržajnom i u tehničko-prostornom smislu, Odbor nalazi za shodno da utvrdi kako je svoju misiju obavio u korist kulture i literature, a protiv svake vrste diskriminacije ili podela izdavača neprihvatljivih u demokratskom, pravnom, kulturnom i poslovnom smislu reči".

Iz Odbora podsećaju da su pre početka Sajma svi izdavači bili pozvani da predlože ideje za unapređenje koncepta i organizacije Sajma, ali da je, kako tvrde, odziv bio zanemarljiv. Uprkos svemu, navode, zadržan je imperativ da se izađe u susret svim direktnim izlagačima, odnosno izdavačima, te da se očuva koncept predstavljanja izdavačke produkcije i prodaja knjiga po sniženim cenama.

Bile su minimalne i promene izlagačkog prostora u odnosu na prethodu godinu, kažu u Odboru i dodaju da treba imati na umu činjenicu da nijedan izdavač ne polaže pravo na stalno mesto. Oni podsećaju i da tri godine nisu povećavne cene izlagačkog prostora, a u trostruko dužem periodu ni cene ulaznica.

Odbor kaže da, poštujući i visoko vrednujući dobronamerne i dobrodošle, iako zakasnele kritike i sugestije različitih segmenata Sajma knjiga, vredi ukazati na neodrživost i neprincipijelnost u javnom iskazivanju očiglednih "sujeta, ličnih ili posebnih interesa, daleko od svakog zajedničkog ili opšteg, čak i izrazito antidemokratskih i diskriminativnih stavova, koji ni na koji način ne bi unapredili i učvrstili, nego bi, naprotiv, suštinski razorili koncepcijsko i organizaciono tkivo Sajma knjiga".

"Konačno, prihvatajući umesne kritike, Odbor svoju kulturnu misiju vrednuje kao uspešnu i nastojaće da je razvija u svakom interesu ove manifestacije - još bogatije, raznovrsnije i u skladu s vremenom i prostorom koje svojim ugledom i uticajem osvetljava. To podrazumeva i spremnost da je bezuslovno poboljšava i da bude otvoren za sve dobronamerne i konstruktivne predloge”, zaključuje se u saopštenju Odbora Beogradskog sajma knjiga.

Prati B92 na Viberu

Knjige/Stripovi

Objavljena nova knjiga Gordane Ilić Marković

Knjiga ”Roda Roda – Srpski dnevnik izveštača iz Prvog svetskog rata. Ratni presbiro Austrougarske monarhije”, Gordane Ilić Marković, u izdanju izdavačke kuće Prometej iz Novog Sada i RTS-a, predstavlja lektiru zanimljivu kako istoričaru, lingvisti ili književnom istoričaru tako i novinaru i svakom čitaocu koji je zainteresovan za temu propagande i uloge književnika u ratu.

Knjige/Stripovi subota 4.11. 20:55 Komentara: 0
strana 1 od 544 idi na stranu